BiH
274

DF: Tražit ćemo onoliko ministarstava koliko traži i HDZ BiH

Piše: E. Mušinović
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Sastanak delegacija političkih stranaka koje čine većinu na federalnom nivou zakazan je za danas u Predsjedništvu BiH. Ipak, ne očekuje se konačno usaglašavanje stavova o raspodjeli resora u Vladi Federacije BiH.

Predstavnici SDA, DF-a i HDZ-a BiH danas će nastaviti pregovore o formiranju vlasti na nivou Federacije BiH. Prvi dio pregovora o formiranju Vlade Federacije BiH završen je krajem prošle sedmice bez konkretnih rezultata.

Emir Suljagić, član Predsjedništva DF-a, kazao je kako je jasno da će pregovori o formiranju Federalne vlade potrajati zbog nerazumnih zahtjeva Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH.

"Mi smo napravili ogroman kompromis prilikom formiranja Vijeća ministara BiH i to s ciljem da omogućimo formiranje vlasti na državnom nivou kako bi BiH konačno počela ispunjavati NATO i EU obaveze. Kada je riječ o Vladi Federacije BiH niko od nas ne treba očekivati bilo kakve ustupke. DF će tražiti onoliko ministarstava koliko traži i HDZ BiH", rekao je Suljagić.

Sadik Ahmetović, potpredsjednik SDA, kazao je kako nije optimista u vezi sa večerašnjim sastankom, te da smatra kako on neće rezultirati dogovorom o formiranju Federalne vlade s obzirom na previsoke zahtjeve HDZ-a BiH.

"Dogovor neće rezultirati uspostavom Federalne vlade u narednih nekoliko dana. S tim u vezi potpuno je realan stav stranke koja ima rezultat bolji od HDZ-a da traži isti broj ministarstava. SDA je dala koncesije u Vijeću ministara BiH i mi nemamo velikog prostora da dajemo kompromise unutar Vlade Federacije BiH", istakao je Ahmetović.

Dužnosnici HDZ-a BiH danas nisu bili dostupni za komentar jer, kako je saopćeno iz ureda predsjednika HDZ-a BiH, rukovodstvo ove stranke trenutno se nalazi u Hrvatskoj.