BiH
83

Problem u broju fotelja: Čelnici tri stranke bez dogovora o sastavu Vlade FBiH

Piše: E. F.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Današnji sastanak čelnih ljudi Stranke demokratske akcije, Hrvatske demokratske zajednice i Demokratske fronte završen je bez dogovora o sastavu nove Vlade FBiH.

Nakon kratke pauze poslije jednosatnog sastanka, večerašnji pregovori su prekinuti. Kako su kazali i sami učesnici, jednostavno se nisu mogli dogovoriti o brojkama.

Naime, HDZ BiH i dalje zahtijeva da se ovoj stranci i drugim strankama okupljenim oko njih dodjeli šest ministarstava. Isti zahtjev imao je i DF na čelu sa Željkom Komšićem, dok je SDA zahtijevala gospodarenje nad osam pozicija unutar Vlade FBiH. Kada se ima na umu da je na raspolaganju 16 pozicija, očigledno je da su želje veće od mogućnosti.

Bez rješenja

"Večeras smo završili razgovore bez postignutog dogovora jer jednostavno nismo uspjeli pronaći rješenje za formiranje Vlade FBiH", kazao je nakon sastanka Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Dodao je kako se pregovori nastavljaju u nedjelju, te da očekuje da će svi napraviti napor kako bi se Vlada FBiH konačno uspostavila.

Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA, kazao je večeras kako je dogovor mogao biti postignut.

SDA spremna na ustupke

"Nismo uspjeli napraviti pomak jer je danas došlo do zatvaranja pretvrdih stavova. Da su svi pokazali želju za saradnjom kao SDA, mogli smo imati federalnu Vladu. Naime, SDA je bila spremna ustupiti jedno ministarstvo u korist DF-a, ali drugi nisu bili spremni na saradnju", kazao je Izetbegović.

Komšić je unaprijed kazao kako ne želi govoriti zbog čega dogovor nije postignut jer "ne treba otežavati ionako složenu situaciju".

"Svjesni smo šta se od nas očekuje i nadamo se da ćemo u nedjelju na državni praznik konačno postići dogovor", istakao je Komšić.

Na novinarsko pitanje zašto HDZ ne odustaje od svojih zahtjeva, Čović je kazao kako se ne radi o zahtjevima, već o jasnom stavu.

Šest ministarstava kao stav

"Evidentan je nivo nepovjerenja unutar naše infrastrukture, a ako se već ne možemo dogovoriti, moramo tražiti neke druge instrumente. Mislim da ima dovoljno prostora za kompromis", kazao je Čović te dodao da ne prihvata imenovanje Vijeća ministara BiH prije razrješenja ove situacije.

Podsjetimo, današnjem sastanku su prisustvovali Fadil Novalić, Bakir Izetbegović, Adil Osmanović, Dragan Čović, Marinko Čavara, Željko Komšić, Sifet Podžić i Emir Suljagić.

Kako saznajemo od učesnika u pregovorima, današnji sastanak je mogao biti završen nakon prvih 15 minuta jer je bilo jasno da niko neće popustiti. Isti sagovornik nam je kazao kako ne vidi da bi se bilo šta moglo promijeniti do nedjelje kada je previđen nastavak pregovora.