BiH
13

Bez dogovora o formiranju vlasti u HNK: SDA voljna dati jedno ministarsko mjesto DF-u

Piše: M. N.
Današnji sastanak čelnika kantonalnih ogranaka HDZ-a BiH, SDA i DF-a o uspostavi vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) nije urodio plodom. Kao i obično, dogovoreno je da se pregovori ponovo održe, ovaj put u četvrtak, 26. marta.
Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba

Mišljenja predstavnika stranaka su podijeljena. Dok jedni smatraju da je sastanak bio konstruktivan, drugi kažu da je ponovljeno sve sa prethodnog sastanka. Demokratska fronta ne odustaje od svojih zahtjeva, a to su dva ministarska mjesta.

"Ako niste u vlasti, nekakvi nadzorni odbori i direktorska mjesta nisu prihvatljiva jer nemate polugu da se bilo šta ispoštuje. Mi imamo načela djelovanja koja smo potpisali u decembru prošle godine pa se ne poštuju, tako da u to nemamo povjerenje. Naši koalicioni partneri imaju mogućnost bez DF-a u skupštini da formiraju vlast ako imaju te dvije ruke, ali ponavljamo da mi nećemo ući u vlast i podržati nekoga bez DF-a", rekla je Ružica Burić iz ove stranke i dodala kako se nada da će u četvrtka postići dogovor.

Rafael Gagro iz HDZ-a BiH kazao je kako je ovo bio ohrabrujući sastanak jer su iznijeli svoja mišljenja i stavove, te dali prijedloge, ali da HDZ nema na šta pristajati jer ima jedanaest zastupnika u skupštini te traže minimalan odnos u vladi i to je pet ministarstava i premijer.

"Koalicijski partneri ostaju dalje u koaliciji. Dali smo prijedloge za sljedeći sastanak na kojem ćemo sigurno naći kompromis i donijeti konačnu odluku kako će formirati novu vlast i kome će pripasti ministarstva. DF, HDZ i SDA su dali svoje prijedloge i nadam se da ćemo u četvrtak dobiti kvalitetnu odluku", rekao je Grgo novinarima.

Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba

Dodao je kako DF traži dva ministarska mjesta, SDA pet i voljna je jedno ustupiti DF-u, tako da SDA ostaje na šest pozicija, pet ministara i premijer Vlade. Salko Sokolović iz SDA misli kako su ostali na istim pozicijama.

"S obzirom na to da smo završili priču o premijeru i predsjedniku Skupštine, SDA je dala svoj prilog o bržem rješenju problema tako što bi ustupila jedno ministarsko mjesto DF-u, jer SDA smatra da je DF i Željko Komšić ozbiljan politički subjekt i koalicioni partner. Također bi trebao i HDZ iz svog paketa zahtjeva da izdvoji jedno ministarsko mjesto tako da napravimo jednu priču 5+5+2. Volio bih da DF bude dio koalicionog programa u HNK, da bude dio vlade ili da bude dio koalicionog projekta na jedan drugačiji način", kazao je Sokolović.