BiH
0

Dervoz nezadovoljna načinom na koji CCI govori o radu Parlamenta

FENA
Ismeta Dervoz (Foto: Klix.ba)
Ismeta Dervoz (Foto: Klix.ba)
Zakonodavno tijelo poštuje sve zakone koje samo donese, ali to očekuje i od svih drugih. CCI ne bi smio biti ni na koji način povlašten niti drugačije tretiran od svih drugih nevladinih organizacija koje prate rad Parlamentarne skupštine BiH.

Ovo je danas za Agenciju Fena kazala poslanica SBB-a BiH u Predstavničkom domu državnog parlamenta Ismeta Dervoz upitana da prokomentira odluku Kolegija tog doma da jučer ne dozvoli predstavnicima Centara civilnih inicijativa (CCI) da prisustvuju sjednici Doma.

"Mislim da je potrebno da CCI odgovori na zahtjeve Kolegija i da je to način na koji će se razvijati partnerski odnosi, kako to oni kažu. CCI bi trebao, ako pledira na transparentnosti i na načinu partnerskih odnosa, onda se tako i ponašati, a ne se postavljati iznad Parlamenta", kazala je Dervoz.

Napomenula je da ona ima odličan odnos sa nevladinom sektorom i da vrlo dobro sarađuju i diskutiraju o svemu čime se ona i njene kolege u Parlamentu bave.

"Čini mi se da na određeni način CCI želi da se izdvoji iz toga i obezbijedi za sebe nekakav specijalni tretman koji, dozvolite, ničim ne zaslužuje", kazala je Dervoz.

Dodala je da se CCI bavi određenim segmentom izvještavanja o radu Parlamenta.

"Po mom mišljenju, jučer su izrečene dvije vrlo važne stvari i ja se s tim slažem. Metodologija CCI nije apsolutno nešto s čime sam ja vrlo sretna i način na koji oni neselektivno, na bazi najprostije statistike, izvještavaju, a pritom daju određene kvalifikacije i Parlamentu i parlamentarcima je, po meni, neprihvatljiv i neprimjeren", kazala je Dervoz.

Po njenim riječima, Parlament mora brinuti da povrati svoj dignitet i svoju poziciju koju kao najveće zakonodavna institucija u BiH ima, a koja je na određeni način i nekim od istupa i načina na koje o Parlamentu govori i CCI narušen.