Zajednički projekti
0

Delegacija grada Konye posjetila Općinu Novi Grad Sarajevo, razgovarano o upravljanju otpadom

F. H.
Izvor: Press Općina Novi Grad
Izvor: Press Općina Novi Grad
Delegacija turskog Grada Konye koja boravi u višednevnoj posjeti gradu Sarajevu, posjetila je Općinu Novi Grad Sarajevo, gdje je upriličen prijem i prezentacija projekta upravljanja i recikliranja otpadom „Nulti otpad“, kojeg realizira Gradska uprava Konye.

Delegaciju koju je predvodio Yaşar Kahraman, pomoćnik gradonačelnika Konye za upravljanje otpadom, ugostio je Tajib Delalić, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo sa saradnicima.

Tokom susreta razmijenjena su pozitivna iskustva projekata koji se provode u svrhu zaštite životne sredine i iskorištavanja kućnog i drugih vrsta otpada za proizvodnju toplotne energije, te je prezentiran jedan od najznačajnijih ekoloških projekata Gradske uprave Konye.

"Iskazana je spremnost za zajedničko djelovanje u realizaciji sličnih projekata i na području sarajevske općine Novi Grad, a prije svega na edukaciji stanovništva o značaju pravilnog odlaganja otpada, počev od domaćinstava, preko obrazovnih ustanova, do institucija i razvijanja svijesti kod građana o važnosti pravilnog odlaganja otpada i očuvanja životne sredine, te iskorištavanja recikliranog otpada u pozitivne svrhe", poručili su iz press službe općine Novi Grad.

"Mi kao lokalna zajednica koja ima oko 130.000 stanovnika također imamo problem sa upravljanjem otpadom. Nismo direktno uključeni u odvoz i deponovanje otpada na mjesto odlagališta, ali jesmo zainteresovani za rješevanje tog pitanja u našim mjesnim zajednicama", rekao je Delalić.

Dogovoreno je da općinske službe pripreme idejni projekat rješevanja pitanja odlaganja otpada u novogradskim naseljima, na osnovu kojeg će Grad Konya imati jasnu sliku kako i na koji način će pomoći u realizaciji navadenog projekta.