BiH
0

Del Ponte: NATO odlazi iz BiH nedovršenog posla

NINA
Glasnogovornik NATO-a James Apaturai ne slaže se s ocjenom glavne tužiteljice Haaškog tribunala Carle del Ponte da je Alijansa imala mogućnost uhvatiti ključne haaške bjegunce, posebno Radovana Karadžića, ali da za to nije bilo političke volje.

Apaturai je kazao da je bilo mnogo pokušaja da se ihapsi Karadžić, ali da se radi o kompleksnoj situaciji i kompleksnoj zemlji.

Del Ponte je u intervjuu londonskom BBC-ju navela NATO kao krivca što je Radovan Karadžić još na slobodi, tvrdeći da je Alijansa imala dovoljno informacija da ga uhvati. Prema riječima del Ponteove, sada se situacija promijenila, ali je suviše kasno jer NATO odlazi iz Bosne i Hercegovine.

Jedan od najbližih saradnika glavnog sekretara NATO-a ambasador Robert Serry priznao je da NATO prepušta misiju SFOR-a Evropskoj uniji nedovršenog posla, budući da su Radovan Karadžić i Ratko Mladić još na slobodi.

On je, međutim, ocijenio da Alijansa ne napušta BiH, iako od sutra prepušta svoju dosadašnju vojnu misiju Evropskoj uniji. NATO će i nadalje imati u Sarajevu svoj štab u kojem će biti oko 150 časnika, ali praktično neće imati snage u BiH.

Zbog toga se svi u Bruxellesu slažu da će jedan od najtežih i najozbiljnijih izazova za misiju EU-a biti da dovrši posao koji NATO nije okončao - hapšenje haaških bjegunaca.

EUBusiness, elektronski medij koji prati sve događaje u EU-u i oko Unije i koji informacije plasira isključivo preko websitea, prenio je izjavu jednog neimenovanog europskog tajnog agenta koji je dugo radio u Bosni i Hercegovini. "Svakog dana imali smo informacije o kretanju Karadžića i nikad nismo dobili zeleno svjetlo da ga uhvatimo, a bilo ga je lako uhvatiti. Problem je bio samo u tome što nismo dobili odobrenje da krenemo u akciju hapšenja", rekao je on.

Neimenovani tajni agent čak je naveo slučaj kada su snage SFOR-a bile u prilici uhapsiti Karadžića, a to je spriječio tadašnji zapovjednik te vojne misije, američki admiral Layton Smith, zbog toga što navodno takvo naređenje nije stiglo iz Washingtona.

"Nema sumnje da se SAD plašio da bi prilikom hapšenja Karadžića imao mnogo žrtava", tvrdi agent. On smatra da se u međuvremenu situacija promijenila i da Karadžić i njegovo okružje sve više koriste vrlo sofisticirane mjere osiguranja i u tom kontekstu navodi da su oni odavno prestali koristiti mobilne telefone.