BiH
0

Davidson: U BiH previše neriješenih predmeta ratnih zločina

FENA
Šef OSCE-misije u BiH ambasador Douglas Davidson mišljenja je da je dvanaest godina nakon završetka rata u BiH previše predmeta ratnih zločina koji nisu riješeni.

Pravda zahtijeva procesuiranje koliko god je moguće više takvih predmeta. Na ovaj način može se uspostaviti istina i stvoriti osnova za pomirenje među ljudima koji su u prošlosti ratovali, izjavio je ambasador Davidson u razgovoru za Fenu.

On je kazao da je Misija OSCE-a ponudila s ograničenim uspjehom stručnu pomoć Uredu državnog tužioca u izradi strategije za određivanje i rješavanje najvažnijih predmeta, među velikim brojem neriješenih.

Davidson smatra da bi ubrzano procesuiranje ratnih zločinaca pomoglo i u pogledu stvaranja uvjeta održivog povratka u BiH. Navodi da je većina onih koji su se željeli vratiti u mjesta prijeratnog prebivališta to i učinila, ali da predstavnici vlasti još nisu u potpunosti uspostavili uvjete da oni i ostanu u svojim zajednicama.

Također, održivom povratku bi pomoglo i pružanje adekvatnih usluga socijalne pomoći bez diskriminacije, stav je šefa Misije OSCE-a u BiH.

U tom pogledu ističe i značajnu ulogu lokalnih uprava, jer su gradovi prva i najčešća mjesta kontakata između građana i predstavnika vlasti.

Kako navodi Davidson, službenici za demokratizaciju OSCE-a uočili su na ovom planu znatan napredak. Mnogo veći broj općina nego ranije postiže zadovoljavajući nivo fiskalne kontrole i transparentnosti.

Međutim, Federacija BiH još nije u potpunosti ispoštovala Zakon o lokalnoj samoupravi. RS je to učinila, ali iskustva u tom entitetu pokazala su da bi mogla biti opravdana i neka poboljšanja u pogledu zakona, dodaje Davidson.

Govoreći o aspektu obrazovanja u BiH, on napominje da škole podijeljene na nacionalnoj osnovi i dalje postoje, uprkos obavezama preuzetim prije pet godina po ulasku u Vijeće Evrope, da se takvo odvojeno školovanje okonča.

-Izvještaji službenika za obrazovanje Misije pokazali su da su roditelji čak spremni i na velike udaljenosti da bi izbjegli obavezna upisna područja i smjestili djecu u etnički čiste škole, navodi Davidson.

Upozorava da bi različiti nacionalni planovi i programi te podijeljenost po nacionalnoj osnovi, ukoliko ne dođe do promjena, mogli u budućnosti dovesti do još većih nacionalnih podjela i smanjenja međusobnog razumijevanja u državi.

Nasuprot tome, kako ističe, Distrikt Brčko BiH je pronašao način kako da se bavi ovakvim pitanjima te omogućio učenicima da pohađaju nastavu na kojoj će predavanja slušati na svojim jezicima u okviru višenacionalnih škola.

Ambasador Davidson je mišljenja da bi ovo moglo poslužiti kao rješenje nezakonitostima i nacionalnim podjelama koji su obilježje obrazovanja u ostalim dijelovima države.

Kada je riječ o vojnoj stabilizaciji, šef OSCE-a u BiH napominje kako je Odjel za sigurnost i saradnju Misije u ovoj godini nastavio rad da bi BiH učinio sigurnijom i zaštićenijom.

Službenici ovog odjela su asistirali inspekcijama Oružanih snaga BiH da bi osigurali da budu u skladu s obavezama u okviru režima kontrole naoružanja, definiranog Daytonskim sporazumom. Rezultat je smanjenje zaliha malokalibarskog oružja i municije koji predstavljaju višak za državu.

Službenici ovog odjela sarađivali su i s domaćim i međunarodnim partnerima na jačanju civilnog nadzora nad vojskom, što podrazumijeva parlamentarni nadzor, jedan od kamena temeljaca svake savremene zapadne demokracije.

Službenici Misije će, najavio je Davidson, u narednoj godini nastaviti svoj rad u oblasti ljudskih prava, demokratizacije, obrazovanja i regionalne vojne stabilizacije. Iako će ih biti u manjem broju i na manje lokacija, ciljevi će im velikim dijelom ostati isti.

Ukupni cilj OSCE-a će i dalje biti pružanje pomoći BiH u jačanju demokratske uprave, vladavine zakona i poštivanja ljudskih prava svih građana koji trebaju biti ravnopravni pred zakonom, bez obzira na nacionalnost, kazao je ambasador Davidson.