BiH
0

Daviddi: EU zainteresovana za ubrzanje izgradnje koridora 5-c

FENA
Renzo Daviddi
Renzo Daviddi
Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije (EU) u BiH Renzo Daviddi izjavio je da Unija podržava izgradnju autoputeva u Republici Srpskoj i BiH te da je posebno zainteresovana za ubrzanje izgradnje koridora 5-C, kao dijela transevropske mreže autoputeva.

Daviddi je najavio da će radi podrške ubrzanju izgradnje koridora 5-C, u Sarajevu, 16. novembra, biti održan sastanak na najvišem nivou kojim će predsjedavati šef Generalnog direktorijata za proširenje Evropske unije Stefano Sanino, te je pozvao predstavnike Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske da učestvuju na ovom sastanku.

O izgradnji tog koridora, u dijelu koji prolazi kroz teritoriju RS-a, Daviddi je danas razgovarao s resornim ministrom u RS-u Nedeljkom Čubrilovićem, koji je kazao da je Ministarstvo saobraćaja i veza RS-a zainteresovano da se završi i dio koridora 5-C, na relaciji Doboj–Šamac–Jakeš, u dužini od oko 46 kilometara, i zatražio podršku EU i odobrenje sredstava predviđenih za ovakve infrastrukturne projekte.

Čubrilović je, kako je saopćeno iz njegovog resora, upoznao zamjenika šefa Delegacije EU u BiH, da je za RS prioritet završetak izgradnje autoputa Banja Luka–Gradiška i autoputa Banja Luka–Doboj.