BiH
63

Dani Ahdname 2014: Sultan Fatih Ahdnamom utemeljio multikulturalnost u BiH

Anadolija
(Foto: Anadolija)
U selu Milodraž kod Kiseljaka danas  je održana centralna manifestacija "Dani Ahdname 2014", povodom obilježavanja 551. godišnjice sultan Fatihove Ahdname u organizaciji Udruženja bosansko-turskog prijateljstva "Bosfor".

Centralnu manifestaciju, u ime premijera Srednjobosanskog kantona Tahira Lende, otvorio je njegov savjetnik Muhamed Softić. 

Rizvan Halilović, predsjednik Udruženja Bosansko-tursko prijateljstva Bosfor, koje je i organizator manifestacije, u izjavi za AA je podsjetio da se dani Ahdname i dolazak sultana Fatiha u Bosnu obilježavaju od 2003. godine. 

"Smatramo da je sultan Fatih dolazeći u Bosnu donio ogroman broj sloboda, ljudskih prava, da je on Ahdnamom jednostavno utemeljio multikulturalnost, ljudska prava i slobode u Bosni, i ne samo u Bosni nego na svim prostorima Osmanske imperije. Ahdnama svjedoči da je Osmanska imperija bila multinacionalna državna zajednica", rekao je Halilović.

On je dodao da se na ovaj način pokušava pokazati Evropi i svijetu da je Osmanska imperija obezbjedila kontinutet na osnovu kojeg je tek onda Evropa usvojila slobode, prava i sve ono čemu današnji moderni svijet teži u izgradnji multikulturalnosti i novog svjetskog poretka. 

O značaju 28. maja 1463. godine govorio je fra Luka Markešić, prošlogodišnji dobitnik Povelje Zlatna Ahdnama, kazavši kako danas svi zajedno u Milodražu slave Ahdnamu.

"Danas slavimo Ahdnamu. Prošle godine novinar me pitao šta za mene znači Ahdnama i ja sam mu rekao 'Ahdnama je dio mene'. Kao čovjek Bosne i Hercegovine ja u Ahdnami vidim pozitivan čin i pozitivno dijelo u vrijeme rata. Svaki rat je zlo, ali ratovi se razlikuju. U ratovima se može također učiniti i dobro djelo", kazao je on.

Fra Luka Markešić je dodao da je Ahdnama pozitivan čin i djelo sultana Fatiha kao velikog vladara tog doba te da je to izniman slučaj u povijesti čovječanstva.

U okviru ceremonije, student Šemsudin Halilović pročitao je tekst Ahdname na bosanskom i na osmansko turskom jeziku, nakon čega je uslijedio bogat kulturno-zabavni program učenika osnovnih škola i KUD-ova iz Kiseljaka.

Programu su također prisustvovali predstavnici ambasade Turske u BiH, predstavnici Islamske zajednice u BiH, Turskog kulturnog centra Yunus Emre, predstavnici lokalnih vlasti kao i veliki broj stanovnika Milodrža.

Prije tačno 551 godinu Mehmed II Fatih je nakon osvajanja Bosne 1463. godine bosanskim franjevcima na polju Milodražu kod Kiseljaka izdao čuvenu Ahdnamu. Fatih je Ahdnamu predao fra Anđelu Zvizdoviću, starješini franjevačkog reda u BiH, kojom bosanskim katolicima garantuje ličnu i imovinsku sigurnost, kao i slobodu vjerskog djelovanja. 

Izdavanju Ahdname prethodio je čuveni govor gvardijana Bosanske franjevačke kustodije fra Anđela Zvizdovića, u kojem je on od sultana Mehmeda II Fatiha zatražio garanciju života i slobodu ispovijedanja vjere za katolike, obećavši mu pri tome da će biti "poštovan kao bosanski kraljevi". U znak poštovanja, sultan je svojim plaštom ogrnuo fra Anđela Zvizdovića.