BiH
52

U Gazi Husrev-begovoj džamiji poklonjena hatma dova šehidima Bosne i Hercegovine

Anadolija
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U okviru programa obilježavanja Dana šehida u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu proučena je i poklonjena hatma dova šehidima Bosne i Hercegovine, javlja Anadolija.

Hatmu, koja inače predstavlja učenje cijelog Kur'ana pred dušu umrlog, proučili su bosanskohercegovački hafizi, a dovu je proučio prvi imam Begove džamije u Sarajevu i profesor kiraeta u Gazi Husrev-begovoj medresi hafiz Mensur ef. Malkić. 

Nakon hatma dove prisutnima se u Begovoj džamiji obratio i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, koji je kazao da dug prema porodicama šehida, majkama i djeci nikada neće prestati. 

"Molim ih da nam oproste za sve naše propuste koje smo učinili prema njima, a bilo je propusta i biće ih sigurno još", rekao je on. 

Citirajući ajet iz svetog Kur'ana, 'I ne recite za one koji su na Allahovu putu poginuli: Mrtvi su! Ne, oni su živi, ali vi to ne znate!', Kavazović je rekao:

"Naš narod će živjeti onoliko koliko u našem narodu bude živjelo sjećanje na šehide, na one koji su branili ovu zemlju i na one koji su branili ovaj narod. I kada je u pitanju ovaj dan kada smo trebali, kada trebamo izaći na mezarja imali bi šta sebi prigovoriti kao narod".

Povodom obilježavanja Dana šehida na mezarju Kovači danas su prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, kao i brojne delegacije izvršne i zakonodavne vlasti, organizacija i udruženja šehidskih porodica te mnogi drugi koji su polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odali počast šehidima.

Drugog dana Ramazanskog bajrama, u Bosni i Hercegovini obilježava se Dan šehida - sjećanja na hrabre borce Armije RBiH, koji su od ‘92. do ‘95. godine dali svoje živote za odbranu zemlje od agresora, boreći se za pravdu, istinu i dostojanstvo. 

Dan šehida u BiH ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH 23. januara 1995. godine.