BiH
101

Obilježena 551. godišnjica sultan Fatihove Ahdname

Anadolija
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U okviru manifestacije "Dani Ahdname 2014", obilježavanja 551. godišnjice sultan Fatihove Ahdname u organizaciji Udruženja bosansko-turskog prijateljstva "Bosfor", danas je u Sarajevu održana svečana akademija na kojoj su dodijeljena priznanja za doprinos u različitim oblastima.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja bosansko-turskog prijateljstva "Bosfor" Rizvan Halilović, u izjavi za AA, kazao je da je poruka Ahdname da BiH, kao i svi prostori koji su 500 godina bili u sklopu Osmanske imperije, nisu izgubili nijedan od kulturnih, nacionalnih, vjerskih, jezičkih i drugih identiteta.

"Osmanlijska multikulturalnost preteča je multikulturalnosti koju zagovara Evropska unija ili Povelja o ljudskim pravima UN-a. Ja u tom smislu vidim i veličinu, značaj i aktuelnost Ahdname", kazao je Halilović.

U okviru današnje akademije, povelje "Prijatelj Bosne", u znak zahvalnosti za izuzetan doprinos, očuvanju i afirmaciji demokratske Bosne i Hercegovine, dodijeljene su u odsustvu bivšem premijeru Albanije Saliju Berishi i predsjedniku Društva za ugrožene narode Tilmanu Zulchu. 

 Povelja "Zlatna Ahdnama", za sveukupan doprinos obnovi nezavisnosti, međunarodnom priznanju, odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta domokratske Bosne i Hercegovine, dodijeljena je poslaniku u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šefiku Džaferoviću, bivšem predsjedniku Skupštine BiH Miri Lazoviću i fra Mirku Majdandžiću. 

Na ceremoniji su uručene i zahvalnice za podršku i doprinos afirmacije Ahdname, kao i za doprinos unapređenju zajedništva, multikulturalnosti, ljudskih prava i sloboda u Bosni i Hercegovini. 

Svečanoj akademiji, u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, prisustvovao je njegov savjetnik Haris Bašić, zatim fra Luka Markešić te brojni predstavnici političkog, vjerskog, javnog, kulturnog i umjetničkog života u BiH.

Podsjetimo, centralna manifestacija "Dani Ahdname 2014" bit će održana u srijedu 28. maja, u selu Milodraž kod Kiseljaka, gdje će uz prisustvo velikog broja zvanica biti pročitan tekst sultan Fatihove Ahdname. 

U srijedu će se ujedno navršiti 551 godina od kada je sultan Mehmed II Fatih, nakon osvajanja Bosne 1463. godine, bosanskim franjevcima na polju Milodražu kod Kiseljaka izdao čuvenu Ahdnamu. Nakon osvajanja BiH, sultan Fatih je 28. maja 1463. godine u mjestu Milodraž kod Fojnice predao fra Anđelu Zvizdoviću, starješini franjevačkog reda u BiH ahdnamu, kojom bosanskim katolicima garantuje ličnu i imovinsku sigurnost, kao i slobodu vjerskog djelovanja.

Izdavanju Ahdname prethodio je čuveni govor gvardijana Bosanske franjevačke kustodije fra Anđela Zvizdovića, u kojem je on od sultana Mehmeda II Fatiha zatražio garanciju života i slobodu ispovijedanja vjere za katolike, obećavši mu pri tome da će biti "poštovan kao bosanski kraljevi". U znak poštovanja, sultan je svojim plaštom ogrnuo fra Anđela.