BiH
0

Danas uručivanje diploma policajcima koji su završili obuku

FENA
Policajcima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granične policije, Sudske policije Federacije i RS-a te Policijske akademije FMUP-a danas će biti uručene diplome, nakon što su u sklopu Međunarodnog programa pomoći u Kriminalističkoj obuci ministarstva pravosuđa SAD-a prošli petnaestodnevnu obuku, saopćeno je iz SIPA-e.

Pedeset policajaca koji su uspješno završili obuku na temu Policijsko preživljavanje i upotreba sile će nakon uručenja diploma istu obuku moći replicirati u svojim agencijama kao instruktori za ovu oblast.

Obuka je organizirana nakon što su predstavnici ICITAP-a i pomenutih agencija uvidjeli neophodnost da se policajcima u BiH osigura najkvalitetnija obuka iz oblasti upotrebe sile, a kako bi se na najbolji mogući način osigurala maksimalna zaštita ljudskih prava i ljudskog dostojanstva građana koje policajci štite i služe im.

Istovremeno, ovo je jedan od najefikasnijih načina da se osigura i zaštita samih policajaca.

ICITAP je pored osiguravanja vrhunskih stručnjaka iz SAD-a, SIPA-inoj Jedinici za specijalnu podršku donirao i opremu za izvođenje ove obuke, a koja se sastoji od Redman odijela za obuku, plastičnih pištolja, policijskih palica i lisica za obuku.

Diplome će biti uručene danas u 14 sati u prostorijama Policijske akademije na Vracama.