BiH
0

Danas sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH

FENA
U Sarajevu je za danas najavljena četvrta sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta.

Kao prva tačka dnevnog reda predložen je dokument o politici djelovanja i osnovama strategije aktualne Federalne vlade za njen nedavno započeti četvorogodišnji mandat.

Federalni premijer Nedžad Branković izjavio je više puta da je poboljšanje kvaliteta života građana FBiH jedan od osnovnih ciljeva najavljenih vladinih mjera i aktivnosti, ali da bi realizirala ovaj dokument koji je praktično program njenog četvorogodišnjeg rada, Vlada ga mora obrazložiti Parlamentu i znati stav najviše zakonodavne instance.

U najavljenom dnevnom redu je i prijedlog federalnog zakona o pomilovanju.

Nakon što je zakon upućen već četvrti put u parlamentarnu proceduru, nedavno je u Predstavničkom domu prihvaćena varijanta koju je predložio Klub Stranke demokratske akcije, ali je mora odobriti i Dom naroda da bi stupila na snagu.

Propisuje da pomilovanje u Federaciji BiH može u određenim slučajevima izreći predsjednik FBiH uz saglasnost dvaju potpredsjednika i to samo osuđenicima kojima je presudu izrekao neki od sudova s federalnom jurisdikcijom.

Do tada se u parlamentarnoj proceduri javljala i varijanta s prijedlogom da federalni predsjednik može izreći pomilovanje i osuđenima pred sudom s državnom jurisdikcijom - Sudom BiH.

Pomilovanje se jedino ne može ni u kom slučaju dati osuđenima za ratni zločin, zločin protiv čovječnosti i genocid, stajalo je prvobitno u prihvaćenom tekstu SDA. U međuvremenu je dopunjen amandmanom poslanice Demokratske narodne zajednice Hafeze Sabljaković da pomilovanje ne može biti nikako izrečeno ni kažnjenicima za trgovinu ljudima.

Poslanički klub Socijaldemokratske partije negodovao je u Predstavničkom domu što od pomilovanja u ovom tekstu nisu izuzeti i višestruke ubice te narkodileri. Izuzeće od pomilovanja za trgovce drogom tražila je bezuspješno amandmanom i Bosanskohercegovačka patriotska stranka - Sefer Halilović.