Nakon odluke Upravnog odbora
373

Danas protest podrške dr. Bakiru Nakašu ispred BBI-ja

Klix.ba
Okupljeni građani ispred Opće bolnice (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Okupljeni građani ispred Opće bolnice (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Upravni odbor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" jučer je imenovao prof. dr. Sebiju Izetbegović novom direktoricom te zdravstvene institucije. Nekoliko nevladinih organizacija zbog toga je najavilo proteste za danas ispred BBI-ja.

UO je jednoglasno odlučio da će u naredne četiri godine direktorica biti Izetbegović, nakon što je ministar zdravstva Kantona Sarajevo Eldar Lokmić na preporuku komisije koja je provela proceduru izbora, podržao upravo ovu kandidatkinju.

Kako su sinoć ispred Opće bolnice novinarima kazali okupljeni građani, među kojima i Ivana Mostara, koordinatorica organizacije Dječiji pokret mira, nekoliko nevladinih i boračkih organizacija danas će u 12 sati okupljanjem ispred BBI-ja dati podršku dosadašnjem direktoru dr. Bakiru Nakašu, koji je također konkurisao na mjesto direktora.

Dvadesetak građana Sarajeva sinoć se okupilo ispred Opće bolnice u vrijeme dok je trajala sjednica Upravnog odbora, ističući kako je imenovanje Izetbegović politička odluka, odnosno da se prilikom izbora novog direktora nije gledalo na kompetencije, nego na podobnost i stranačku pripadnost.

Nakaš je na čelu Opće bolnice bio 21 godinu, a u javnosti je slovio za jednog od najboljih menadžera u zdravstvu. Inače, Nakaševa smjena je došla samo godinu i nekoliko mjeseci prije njegovog odlaska u penziju.