"Sigurno okruženje"
120

Schmidt pohvalio vlast u RS-u zbog obnavljanja džamije Arnaudija i poruka koje su poslate na otvorenju

N. V.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt pohvalio je vlast u Republici Srpskoj zbog obnove džamije Arnaudija i pozitivnih poruka koje su poslate tokom jučerašnjeg otvorenja.
U saopćenju Ureda visokog predstavnika (OHR) navodi se: "Visoki predstavnik Christian Schmidt pozdravlja pozitivne poruke s jučerašnjeg otvorenja obnovljene džamije Arnaudije u Banjoj Luci. Obnova i održivi povratak su temelj pomirenja, mirnog suživota te zajedničke i prosperitetne budućnosti".

Visoki predstavnik je također istaknuo "da su vlasti RS-a ispunile svoje obaveze u pogledu sigurnog i multietničkog okruženja tokom jučerašnjeg događaja te ih poziva da nastave s tim pristupom".

Istaknuo je da je obnova vjerskih objekata uništenih za vrijeme rata jedna od obaveza vlasti na svim nivoima u BiH, kao i da je potrebno uraditi više po pitanju inkluzije povratnika.

"Potrebno je uraditi više kako bi se omogućila sigurnost i reintegracija povratničkih zajednica, kako u pogledu konkretnih aktivnosti, tako i u političkoj retorici", kazao je.

Na otvorenju džamije Arnaudija jučer bili su predstavnici entitetske vlasti Milorad Dodik i Radovan Višković, Željka Cvijanović iz Predsjedništva BiH te gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković.

Dodik je jučer poslao pozitivne poruke mira i suživota, što je neubičajeno i drugačije u odnosu na njegove ranije izjave, poput one "da ne može disati isti zrak s muslimanima" ili da "hodža arlauče".

Teško je povjerovati da Dodik u narednom periodu neće nastaviti sa svojim remetilačkim idejama i štetnim narativom kakav je imao do sada, no iz OHR-a su očigledno željeli pohvaliti bar nešto pozitivno što dolazi od njega kako bi ga ohrabrili da napravi više takvih poteza.