PSBiH
0

Danas o smanjenju plata i izmjeni PDV-a

SRNA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas bi trebalo da raspravlja o zahtjevu Kluba poslanika SNSD-a o razmatranju po hitnom postupku Prijedloga zakona o porezu na dodatnu vrijednost, kojim se predviđa ukidanje PDV-a na osnovne životne namirnice.

Na predloženom dnevnom redu je i zahtjev za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o dopuni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji su predlagači članovi kolegijuma Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Sadik Bahtić, Lazar Prodanović i Velimir Jukić.

Predloženom dopunom za obračun plata budžetskih korisnika koji imaju koeficijent viši od četiri primjenjivala bi se osnovica od 498 KM umjesto nedavno utvrđene od 535 KM.

Plate koje bi bile obračunate po nižoj osnovici bile bi smanjene za 150 do 350 KM po korisniku budžeta.

Poslanici bi trebalo da raspravljaju i o zahtjevima Savjeta ministara BiH za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o usvajanju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku i po skraćenom postučku Prijedloga zakona o akcizama BiH, te o zahtjevu Kluba poslanika SNSD za razmatranje po skraćenom postupku Prijedloga zakona o PDV-u. 

Predviđeno je da se pred poslanicima nađu i Izvještaj o radu Savjeta ministara BiH za prošlu godinu te Plan aktivnosti za ispunjavanje obaveza iz preporuke Evropske komisije u vezi sa Mapom puta za liberalizaciju viznog režima za građane BiH.

Poslanici bi trebalo da se izjasne o odluci predsjedavajućeg Savjeta ministara Nikole Špirića o razrješenju dužnosti zamjenika ministra komunikacija i transporta Veselina Poljaševića i zamjenika ministra odbrane Igora Crnatka te o ostavci ombudsmena za ljudska prava BiH Ive Bradvice. 
Na dnevnom redu su i zahtjevi Savjeta ministara BiH za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o usvajanju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku te za razmatranje po skraćenom postupku Prijedloga zakona o akcizama BiH.