Najduži dan u godini
20

Danas je počelo ljeto: Kako Zemljina osa kroji naša godišnja doba

B. H.
Foto: Starwalk
Foto: Starwalk
Prvi dan ljeta označava se ljetnim solsticijem, odnosno najdužim danom u godini. Ljeto je počelo danas i trajat će do 23. septembra.

Ljetni solsticij označava trenutak kada Sunce doseže najvišu tačku na nebu tijekom cijele godine. Na sjevernoj polutci, Sunce je danas biti direktno iznad obratnika Raka, linije koja označava sjevernu granicu područja koja će biti obasjana neprekidnom sunčevom svjetlošću tokom cijelog dana. Ovaj fenomen rezultira najdužim danom u godini i početkom ljeta.

Jedan od naučnih aspekata povezanih s ljetnim solsticijem je razumijevanje kretanja Zemlje oko Sunca. Zemlja putuje oko Sunca po eliptičnoj putanji, a nagib ose Zemlje odgovoran je za promjenu godišnjih doba. Tokom ljetnog solsticija, sjeverna polutka je okrenuta direktno prema Suncu, što rezultira duljim sunčevim zrakama i više svjetlosti koja doseže sjevernu hemisferu.

Ovaj fenomen ima značajan utjecaj na prirodu i životinjski svijet. Biljke koriste dulje sunčeve zrake kako bi intenzivirale proces fotosinteze, što dovodi do bujnog rasta vegetacije. Ovaj period također ima utjecaj na migraciju i reprodukciju životinja, jer dulji dani pružaju više vremena za traženje hrane i podizanje mladunaca.

Tokom ljetnog solsticija, ljudi širom svijeta obilježavaju ovaj poseban trenutak na različite načine. Neke kulture organiziraju proslave i rituale kako bi obilježile prvi dan ljeta, dok drugi koriste ovo vrijeme za povezivanje s prirodom kroz aktivnosti na otvorenom.

Neke drevne kulture, kao što su Maje ili Asteci, čak su izgradile posebne spomenike kako bi obilježile promjenjivu putanju Sunca na nebu, a najpoznatije mjesto gdje se obilježava ovaj dan je Stonehenge u Engleskoj.