Bihać
0

Dan rijeke Une obilježen tradicionalno 13. put

FENA
(Foto: Nedžib Vučelj)
Povodom 17. maja, Dana rijeke Une, u Bihaću je u ponedjeljak uvečer održana Dječija ekološka akademija, u organizaciji Društva za stvaranje kulture čuvanja i zaštite rijeke Une "Unski smaragdi", općine Bihać, Kulturnog centra i Nacionalnog parka "Una".

"Unski smaragdi" osnovani su 17. maja 1985. godine i njihov glavni zadatak i cilj je ekološko vaspitanje i obrazovanje djece, u saradnji s osnovnim i srednjim školama u dolini rijeke Une.

Njen dan obilježen je tradicionalno 13. put, a ujedno je obilježena i značajna godišnjica "Unskih smaragda", 26 godina rada i postojanja.

Dječiji ekološki parlament je novoimenovanom direktoru Nacionalnog parka Una Amarildu Muliću dodijelio statuu "Djevojke s Une“, a za doprinos u radu "Unskih smaragda“ zaslužnim ustanovama i pojedincima dodijeljene su zahvalnice.

Uručene su i diplome najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola u likovnom i literarnom stvaralaštvu o rijeci Uni, a prigodnim kulturno-zabavnim programom akademiju su upotpunili polaznici vrtića "Prvi koraci", najmlađe članice Plesnog studija "Miss", učenici Osnovne muzičke škole, te drugih osnovnih i srednjih škola.

Uslijedio je koncert igara i pjesama pod nazivom "Uni za rođendan", na kojem su umijeće pokazala bihaćka kulturno-umjetnička društva: Krajina, Sehara, Bratstvo, Hasan-beg Bišćević, Slap i Pritoka, kao i HKD Napredak i Ženski hor BZK Preporod.

U organizaciji "Unskih smaragda" i Javnog poduzeća Nacionalni park Una u utorak je upriličena i promotivna vožnja vozom od Bihaća do Martinbroda. Učestvovalo je po jedno odjeljenje osnovnih škola iz svih osam općina Unsko-sanskog kantona, te iz Drvara. Tokom vožnje uživali su u prirodnim ljepotama krajolika, a po dolasku u Martinbrod razgledali su kulturno-historijske znamenitosti.

Donosimo vam ovim povodom galeriju fotografija Nedžiba Vučelja, člana Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Bosne i Hercegovine, i jednog od aktivnih učesnika fotosusreta na Uni, koji su ove godine održani peti put.