Sarajevska građevina
0

Da li se, i kome, željelo pogodovati prilikom izdavanja Vidikovca na Trebeviću?

B. R.
Idejno rješenje trebevićkog Vidikovca (Foto: Studio Arh)
Idejno rješenje trebevićkog Vidikovca (Foto: Studio Arh)
Upućeni u rad gradske vlasti Sarajeva tvrde da je gradonačelnica Benjamina Karić (SDP) ipak odlučila da Gradsko vijeće još ne razmatra njen prijedlog o uslovima korištenja Vidkovca na Trebeviću, jer je shvatila da ima znatne nedostatke.
Pojedinim gradskim vijećnicima je bilo sporno to što se od ponuđača traži avansna uplata od skoro 427.000 KM, s tim da bi taj novac bio vraćen onim kompanijama čije se ponude odbiju. Nejasno im je i to zašto je raspisan međunarodni poziv.

S obzirom na to da je avans vrlo skup i da je poziv međunarodni, kod nekih su izazvane sumnje da se unaprijed namjeravalo pogodovati nekom ponuđaču. Sumnjaju da se planiralo pogodovati nekoj inostranoj firmi koja može platiti avans u ovolikom iznosu.

U povučenom prijedlogu gradonačelnice Karić je istaknuto da bi se ugovor o zakupu zaključio na godinu i da bi zakupac imao pravo na produženje ugovora sve dok redovno izimiruje zakupninu. Međutim, nisu predloženi uslovi samog korištenja ove građevine, a koji bi se odnosili i na to kakav sadržaj u njoj može biti. Izostavljanjem ovih uslova bi se omogućilo da zakupac slobodno određuje svrhu prostora, pa i da ga koristi za sadržaj koji nije primjeren Vidikovcu na Trebeviću.

Nameće se pitanje zašto, osim izdavanja ovog prostora privatnoj kompaniji, gradskim vijećnicima nije ponuđeno da razmotre i to da njime upravlja sam Grad Sarajevo, kao što je to slučaj s Trebevićkom žičarom. Osim toga, zašto nije razmotreno da se Vidikovac koristi kroz javno-privatno partnerstvo.

Razlog za sumnju je bila i prvobitna namjera da se gradonačelnicin prijedlog razmatra po skraćenom postupku. To je argumentovano time da je riječ o aktu koji nije mnogo sadržajan i koji nije kompleksan. Međutim, u njemu je sadržana studija Ekonomskog instituta u Sarajevu, koja je vrlo sadržajna, tako da je zapravo akt, prijedlog vrlo sadržajan.

Prema saznanjima portala Klix.ba, spomenuta studija nije predstavljena i obrazložena vijećnicima prije nego što će biti na sjednici Gradskog vijeća. To je učinjeno tek nakon što je gradonačelnica povukla navedeni prijedlog sa dnevnog reda sjednice Vijeća održane 30. juna.

Ono što bi moglo predstavljati problem i onda kada Vidikovac na Trebeviću možda bude ponuđen za zakup jeste to što se već sumnja da su prekršeni zakoni prilikom njegove gradnje. Prema pisanju CIN-a, na mjestu nekadašnjeg manjeg restorana napravljen je sedam puta veći poslovno-ugostiteljski objekat.

Navode da je tu zabranjena gradnja novih građevina, a postojeće se mogu rekonstruirati samo u jednakim dimenzijama, jer je riječ o zaštićenom području na kojem žive rijetke biljne i životinjske vrste. CIN ističe da su vlasti zažmirile na nepropisnosti.

Eventualne nepravilnosti je provjeravao Kantonalni ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom, a reagirao je po prijavi Segmedine Srne-Bajramović, kantonalne zastupnice SDP-a i stranačke kolegice Benjamine Karić. Nakon sačinjavanja izvještaja po prijavi protiv Grada Sarajeva i Općine Stari Grad, šef Ureda Erduan Kafedžić je izjavio da su nepravilnosti utvrđene, a nije istakao koje su nepravilnosti.

Karić se nije javno očitovala o ovim navodima.

Također, problem bi moglo biti i to što ova građevina navodno još nema kanalizaciju i drugu prateću infrastrukturu. Stoga se postavlja pitanje ko će zakupiti prostor koji ima nedostatke.

Do zaključivanja ovog teksta, gradonačelnica Karić nije odgovarala na naš poziv i Viber poruku kako bismo dobili komentar na prethodno istaknuto.