BiH
0

Da li je Nikola Špirić antisemit?

Sarajevo-x.com
Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane je povodom učestalih izjava predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Nikole Špirića i napada na ministra spoljnih poslova BiH Svena Alkalaja, a koji su povezani sa njegovom etničkom pripadnošću (Jevrej), te da ne pripada nijednom od konstitutivnih naroda u BiH (Bošnjaci, Srbi i Hrvati), u izjavama premijera Špirića prepoznao elemente antisemitizma.

Objašnjavajući svoje sumnje, ovaj institut je poslao sljedeće saopštenje:

"Već od samog imenovanja na mjesto ministra spoljnih poslova Bosne i Hercegovine poslije opštih izbora održanih 1.oktobra/listopada 2006. godine predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić (Savez nezavisnih socijaldemokrata-SNSD) u svom djelovanju javno iznosi stavove u vezi ministra spoljnih poslava BiH Svena Alkalaja, pri tome izjavljujući da je Alkalaj "ministar koji nikome ne treba“ aludirajući da je Alkalaj pripadnik manjine, koja nema status konstitutivnog naroda i time nema šta tražiti u političkom životu BiH. Tako je direktno doveo u vezu Alkalajevo jevrejsko porijeklo i započeo kampanju protiv ministra prijeteći čak i smjenom, koji je prema ocjeni analitičara jedan od najkvalitetnijih ministara i koji radi u interesu svih građana Bosne i Hercegovine.

Špirić je pokrenuo smjenu ministra Alkalaja ovoga puta zbog navodnog sukoba interesa, iako sudski spor u tom slučaju kojeg je pokrenuo Alkalaj nije još ni započeo, a kamo li završen!

Zabrinjavajuća je činjenica, da niko od odgovornih bosanskohercegovačkih i međunarodnih zvaničnika nije reagovao na otvoreno izraženi antisemitizam premijera BiH Nikole Špirića!? To nije uradio ni Milorad Dodik, premijer Republike Srpske i predsjednik SNSD-a, čiji je Špirić visoki zvaničnik što opravdano postavlja pitanje, da li je možda antisemitizam dio političkog programa i djelovanja SNSD-a? Februara/veljače 2008. godine američka administracija uvela je „tihe“ sankcije prema SNSD-u, tako da su tri agencije Sjedinjenih Američkih Država, uključujući agenciju za međunarodni razvoj (USAID), američki nacionalni demokratski institut (NDI) i međunarodni republikanski institut (IRI) prestali pružati pomoć SNSD-u, čiji je predsjednik premijer Republike Srpske Milorad Dodik. Vlada SAD je odlučila da prekine finansiranje, jer je ocijenila da SNSD više ne ispunjava kriterije za program USAID pomoći političkim stranakama, pošto američka administracija ne pruža finansijsku ili tehničku pomoć nijednoj političkoj i/ili nacionalističkoj stranci u Bosni i Hercegovini zasnovanoj na etnicitetu ili nacionalizmu. Program SNSD-a nije u saglasnosti sa opredjeljenjem BiH za evroatlanske integracije. Administracija je ocijenila, da postupci i izjave SNSD-a nisu doprinijele napretku BiH, i da nisu u skladu sa Dejtonom i da podrivaju državne institucije neophodne za ostvarivanje evroatlanskih ciljeva BiH."

Međunarodni institut IFIMES očekuje, da se SNSD-om aktivno počne baviti Socijalistička internacionala i udruženje evropskih socijalističkih i socijaldemokratskih stranaka (PSE), jer je SNSD svojim dosadašnjim djelovanjem očito dovela u pitanje opravdanost članstva i svog statusa u ovim uglednim asocijacijama.

Na izjave Špirića nije reagovalo ni Predsjedništvo BiH, koje je Špiriću dodijelo mandat za sastav vlade.

Zabrinjavajuća je činjenica, da nije reagovao ni visoki predstavnik i specijalni izaslanik EU u BiH Miroslav Lajčák, koji ima mandat da smijeni Nikolu Špirića i zabrani mu javno djelovanje. Otvoreno se postavlja pitanje, da li je i sadašnji visoki predstavnik Miroslav Lajčák, kao i njegovi prethodnici, privatno i poslovno prisutan u BiH i tako povezan sa određenim političkim strukturama u BiH zbog ostvarenja ličnih koristi što ga onemogućava da u cijelosti vrši povjereni mu mandat međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Međunarodni institut IFIMES izražava zabrinutost izjavama premijera Špirića, jer to radi u svojstvu premijera jedne države i podsjeća, da je u Drugom svjetskom ratu stradalo šest miliona Jevreja, a u nedavnim ratovima na prostoru bivše Jugoslavije na desetine hiljada pripadnika manjinskih naroda. Tako je kroz istoriju sve počinjalo sa izjavama poput Špirićeve, da bi se kasnije nastavljalo sa masovnim egzekucijama i stradanjima. I sve to premijer Špirić radi u godini interkulturnog dijaloga u EU.

Međunarodni institut IFIMES poziva EU i američku adminsitraciju, da preko Savjeta za implementaciju mira u BiH izvrše pritisak na visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčáka, da poduzme sve neophodne mjere, smijeni premijera BiH Nikolu Špirića i zabrani mu svako javno djelovanje zbog dosadašanjih javnih izjava, koje u sebi sadrže elemente antisemitizma te poziva organizacije koje se bave borbom protiv antisemitizma, ksenofobije i ostalih oblika diskriminacije da se počnu baviti "slučajem Špirić“.