O vlasti u HNK
88

Cvitanović razočaran potezima HDZ-a BiH: Njima su bliži SDP i SDA nego Devedesetka

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Nakon što je HDZ 1990 ljetos pokrenuo inicijativu da oživi zamrle pregovore o formiranju Vlade HNK u Mostaru, kao glavna uzdanica HDZ-a BiH, najednom je ispala iz vlasti u tom kantonu jer se HDZ BiH dogovora sa SDP-om i SDA.
Tim povodom je lider HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović za naš portal kazao kako je iznenađen novonastalom situacijom u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, kojapo njegovim riječima jasno pokazuje da HDZ BiH čini sve da HDZ 1990 ne bude dio vlasti u tom kantonu, pa traži bilo koje rješenje bez njih.

"Ja ne znam šta je razlog tome, a jedino može biti strah od našeg pozicioniranja i jačanja, jer mi stvarno mislimo raditi i nemamo namjeru biti dio nečega gdje ćemo samo držati svijeću ovim trendovima koje imamo. Zato im poručujem da se konačno uozbilje i da ne lažu narod, te da pokrenu procese, pa makar i kroz tehničku vladu, da zasjeda skupština koja nije zasjedala pet mjeseci i da se vrati neka nada i vjera u kanton, nakon toliko godina 'tehniciranja' i ne znam ni kako bi ga više nazvao, jer ovo šta se radi više nema nikakvog smisla", rekao je Cvitanović.

Ističe da HDZ 1990 ne mora biti dio vlasti u HNK niti će se gurati, ali je kako naglašava, sasvim sigurno, pokušavajući sastaviti sve partnere ta stranka pokazala svoju odgovornost i proaktivnost kao stabilizator odnosa u HNK, bez obzira na to što se politički predstavnici nisu odazvali sastanku.

Tada je HDZ 1990 sazvao sastanak u Skupštini HNK na koji su bili pozvani HDZ BiH, HRS , SDP i NiP koji bi činili skupštinsku većinu od 20 ruku koliko je potrebno za formiranje vlade HNK bez SDA, ali se nisu odazvali HRS ni HDZ BiH koji sa 11 ruku ima kontrolni paker.

"To što je HDZ-u BiH bliži SDA od HDZ-a 1990, u ovom kantonu i što im je blizi SDP od HDZ 1990, ne govori o meni ni o HDZ-u 1990, nego o HDZ-u BiH i njihovom poimanju i HNS i odnosa", kazao je Cvitanović rezigniran odnosnom HDZ-a BiH u tom kantonu.

Kaže nam kako je u jednom trenutku stvarno mislio, da je cilj da se postigne dogovor u HNK, ali sad više ništa nije siguran kada je u pitanju implementacija dogovora sa HDZ-om BiH.

"Njima želim poručiti da mi imamo 16 Hrvata i da sam ja očekivao da ćemo učiniti sve da vratimo stanje iz 2006. godine i da skinemo ovaj paritet u HNK, koje su oni dali Bošnjacima, a koji ne odgovara činjeničnom stanju u Srednjoj Bosni, a ta dva kanona su povezana", rekao je Cvitanović.

Tvrdi da je imao nekoliko neformalnih sastanaka sa kantonalnim predsjednikom HDZ-a BiH, gdje su razmijenili mišljenja, nakon čega je očekivao povratnu informaciju iz političke korektnosti i uvažavanja, te da će vratiti proces dogovaranja u okvir odnosa kakvi po njemu trebaju biti u HNK.

"U HNK jednostavno nema partnera s kojim se može razgovarati, sve se svelo na politikantstvo i partikularne interese i zato se nalazimo u ovakvoj situaciji", zaključio je Cvitanović.

Na kraju dodaje kako su tu vjerojatno i određeni sukobi unutar samog HDZ-a BiH gdje se, kako ističe, više ne zna ko kome podmeće i ko s kim šta dogovara.