BiH
0

Cvijanović: Važan momenat u razvojnom putu BiH

FENA
Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) predstavlja zaista važan momenat u razvojnom putu BiH, koja stupa u svoj prvi ugovorni odnos sa Evropskom unijom i da joj se time potvrđuje status potencijalnog kandidata za članstvo u toj asocijaciji, ocijenila je danas Željka Cvijanović, savjetnica predsjednika Vlade RS-a za evropske integracije i saradnju sa međunarodnim organizacijama.

To znači da se ovim sporazumom, istakla je Cvijanović u pisanoj izjavi, istinski otvara evropska perspektiva za BiH, te naglasiti da će njeno napredovanje ka članstvu u Evropskoj uniji zavisiti, kako od reformskog kapaciteta same BiH, tako i od političkih prilika u Uniji, odnosno od njene opredijeljenosti ka proširenju sopstvenih granica.

Podsjetila je da će Privremeni sporazum, koji se potpisuje uz Sporazum o stabilizaciji i priduživanju, i koji sadrži trgovinske aranžmane iz Sporazuma o stabilizaciji i priduživanju, stupiti na snagu već 1. jula, te da će već od tog datuma otpočeti jedan novi trgovinski i carinski režim između dvije ugovorne strane, pošto će BiH od tog dana početi da ukida i postepeno smanjuje carinske stope na dogovorene grupe proizvoda porijeklom iz EU-a.

To znači da će BiH u periodu od šest godina postepeno davati carinske ustupke na dogovorene grupe proizvoda do uspostavljanja zone slobodne trgovine sa unutrašnjim tržištem EU.

Napomenula je i da je EU još 1997. godine, odnosno, u konkretnijem smislu od decembra 2000. godine, na osnovu tzv. Preferencijalnih trgovinskih aranžmana uvela jednostrane trgovinske povlastice otvaranjem svog tržišta za proizvode iz BiH, ali uz određena ograničenja za pojedine grupe proizvoda za koje je insistirala da zadrži kvote.

Nakon što odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koje se odnose na trgovinu, transport i pojedina pitanja unutrašnjeg tržišta stupe na snagu 1. jula u formi Privremnog sporazuma, ostale odredbe samog Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupit će na snagu nakon što bude okončan proces njegove ratifikacije u Evropskom parlamentu, parlamentima država članica, kao i parlamentu BiH, za šta je, prema dosadašnjoj praksi, obično potrebno oko dvije godine.

Cvijanović je zaključila i da će predstojeća primjena SSP - a, odnosno ispunjavanje ugovorom preuzetih obaveza, postaviti veoma ozbiljne izazove pred sve nivoe vlasti u BiH, a time i pred RS, s obzirom na to da se radi o složenim zahtjevima zakonodavne, političke, ekonomske i institucionalne prirode, na koje će BiH i njeni entiteti morati da odgovore na adekvatan način.