BiH
2

Cvijanović: Nadam se da će FBiH riješiti i formalnu prepreku za aranžman s MMF-om

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović nada se da će se u Federaciji BiH otkloniti sve prepreke za nastavak stand-by aranžmana Bosne i Hercegovine s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

"Nadam se da će to biti razriješeno, s obzirom na to da postoji formalna prepreka u Federaciji BiH, vezano za zakon koji su nedavno usvojili i uvjet je za aranžman s MMF-om", rekla je Cvijanović u subotu u izjavi novinarima u Banjoj Luci komentirajući pitanje da li će sinoćno puštanje na slobodu predsjednika FBiH Živka Budimira omogućiti da novi borački zakon bude potpisan i zvanično stupi na snagu.

Očekuje da će to pitanje i biti riješeno.

Iz MMF-a su istakli da očekuju da novi zakon o povoljnijem penzioniranju branilaca odbrambenooslobodilačkog rata u Federaciji BiH stupi na snagu što bi otvorilo mogućnost da Izvršni odbor MMF-a razmatra treći pregled po stand-by aranžmanu.

Misija MMF-a, koju je predvodio Ron van Rooden, posjetila je Banju Luku i Sarajevo od 15. do 24. maja da bi vodila razgovore o nedavnim ekonomskim dešavanjima i politikama u okviru trećeg pregleda po stand-by aranžmanu s Bosnom i Hercegovinom.

Van Rooden izjavio je da je Misija ocijenila provođenje programa u odnosu na ciljeve postavljene za kraj marta i razgovarala o daljnjim strukturalnim reformama usmjerenim na jačanje javnih finansija, očuvanje finansijske stabilnosti, kreiranje više prilika za investicije i otvaranje novih radnih mjesta.

"Misija očekuje da će riješiti preostala tehnička pitanja tokom narednih dana. Misija pohvaljuje vlasti na dosadašnjoj provedbi programa, a posebno u pogledu usvajanja novog zakona o povoljnijem penzioniranju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Misija očekuje da ovaj zakon stupi na snagu što bi otvorilo mogućnost da Izvršni odbor MMF-a razmatra treći pregled po stand-by aranžmanu", izjavio je Van Rooden, saopćeno je ranije iz Ureda rezidentnog predstavnika MMF-a u BiH.