Hido Biščević
0

Čuvati se efekta prelijevanja svjetske finansijske krize

FENA
Jugoistočna Evropa (JIE) i dalje ostaje među glavnim prioritetima politike ulaganja Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD), rekao je u srijedu potpredsjednik te banke Horst Reichenbach generalnom sekretaru Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Hidi Biščeviću na sastanku u Londonu, saopćeno je danas iz RCC-a.

Dvojica zvaničnika naglasila su da je JIE jedinstven evropski region sa dinamičnim ekonomskim razvojem, velikim stepenom rasta i direktnih stranih ulaganja, te mu je stoga potrebno da međunarodne finansijske institucije (MFI) ulože najveće moguće napore da na najmanju mjeru svedu uticaj na JIE trenutnih finansijskih previranja, kao i ekonomske recesije u Evropi i svijetu.

„Jugoistočna Evropa je važno tržište u nastajanju i mora se sačuvati od mogućih negativnih efekata prelijevanja međunarodne finansijske krize“, rekao je generalni sekretar Biščević.

„Sa svoje strane, vlade JIE poduzele su ozbiljne mjere da se suprotstave krizi uz jasno razumijevanje da očuvanje ekonomske dinamike predstavlja ulaganje u političku i socijalnu stabilnost regiona“.

Generalni sekretar Biščević zahvalio je potpredsjedniku Reichenbachu na podršci EBRD-a u ovoj značajnoj stvari. Informirao ga je o aktivnostima RCC-a i uspostavljanju stalnog mehanizma suradnje na međudržavnim razvojnim projektima između zemalja JIE, Evropske komisije, MFI-a i RCC-a, kojeg je osmislio Sekretarijat RCC-a.

Ovo uključuje projekte koji će se finansirati kroz EU-ov Program višekorisničkog instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Potpredsjednik Reichenbach je potvrdio da će EBRD stajati uz zemlje JIE i najavio spremnost Banke da se priključi mehanizmu suradnje na međudržavnim projektima.

Naglasio je da će Banka nastaviti da radi sa drugim MFI-ima i donatorima na održavanju pozitivne investicijske klime u jugoistočnoj Evropi, i pritom istakao energetiku i infrastrukturu kao prioritete razvoja regiona.

Kao nasljednik Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu, Vijeće za regonalnu suradnju (RCC) pomaže regionalnu suradnju te podržava europske i euroatlantske integracije u jugoistočnoj Evropi. Vijeće se u svom radu fokusira na šest prioritetnih područja: ekonomski i društveni razvoj, energetika i infrastruktura, pravosuđe i unutrašnji poslovi, sigurnosna suradnja, izgradnja ljudskih potencijala, te parlamentarna suradnja kao tematika koja prožima sva područja.