Narodna skupština
18

Čubrilović: Nacrt zakona o VSTV-u je donesen u skladu s ustavima BiH i RS-a

D. Be.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Predsjednik NSRS-a Nedeljko Čubrilović kaže da je Narodna skupština, usvajanjem Nacrta zakona o VSTV-u RS, u potpunosti postupila u skladu s Ustavom BiH i Ustavom RS-a, u kojem je određeno da postoji Visoko sudsko i tužilačko vijeće koje osigurava samostalnost, nezavisnost, nepristrasnost, stručnost i efikasnost sudstva i tužilaštva.
"Narodna skupština Republike Srpske je ovaj zakon usvojila u formi nacrta i uputila ga u javnu raspravu, u trajanju od 60 dana. Nakon toga zakon se u skupštinsku proceduru upućuje u formi prijedloga i tek onda ide na usvajanje i objavljivanje u Službenom glasniku", govori Čubrilović.

On je istakao da je Narodna skupština, kao najviše predstavničko, zakonodavno i demokratsko izabrano tijelo, postupala u skladu s pravom i pravdom jer je, kako kaže, činjenica da su skoro svi domaći i međunarodni predstavnici nezadovoljni radom pravosudnih institucija, posebno onih na nivou Bosne i Hercegovine "u čijem radu je evidentna pristrasnost i dvostruka praksa".

"Visoko sudsko i tužilačko vijeće Republike Srpske je postojao i ranije sve dok ga 2002. godine nije ukinuo visoki predstavnik za BiH i nametnuo Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću na nivou BiH. Visoki predstavnik je i na taj način preuzeo ovlasti parlamenta i donosio zakone za koje nije imao legitimno i legalno pravo", kaže Čubrilović.

On je istakao da je na taj način visoki predstavnik, suprotno svim pravnim i političkim standardima, oduzeo ovlasti Narodnoj skupštini Republike Srpske da bira i razrješava sudije i predsjednike sudova, javne tužioce i zamjenike javnih tužilaca.

"Zabrinjava površnost i neargumentovanost svih onih koji komentarišu i osuđuju odluke Narodne skupštine Republike Srpske, koja je i dalje najfunkcionalniji i najefikasniji parlament u BiH", istakao je predsjednik Čubrilović.

Čubrilović dalje kaže kako je, prema Ustavu BiH, pravosuđe u nadležnosti entiteta, tako da Republika Srpska ne pokušava da preuzme ništa što joj ne pripada.

"Narodna skupština će i ubuduće donositi zakone u skladu s Ustavom, u interesu Republike Srpske i njenih građana, a koji su, na demokratski način, birali narodne poslanike da na najbolji mogući način zastupaju njihove stavove", izjavio je predsjednik NSRS-a.