Osuda separatizma
126

Peter Stano: Ono što radi NSRS je neprihvatljivo, o tome će se razgovarati na Vijeću EU

N. V.
Peter Stano (Foto: Vijeće EU)
Peter Stano (Foto: Vijeće EU)
Peter Stano, glavni glasnogovornik pri Evropskoj službi za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, ističe da je današnje glasanje u Narodnoj skupštini Republike Srpske za zakon koji predviđa osnivanje odvojenog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) u RS-u neprihvatljivo kršenje ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine.

"Na zahtjev visokog predstavnika EU za vanjsku i sigurnosnu politiku, situacija u BiH i aktivnosti usmjerene ka narušavanju jedinstva zemlje će biti razmatrane na predstojećem Vijeću za vanjske poslove EU", izjavio je Stano.

EU je spremna upotrijebiti sve instrumente koji su joj na raspolaganju kako bi pomogla BiH da prebrodi trenutnu krizu i osigurala da se fokus zemlje u potpunosti preusmjeri na reforme i njen put ka EU, kao što je navedeno u 14 ključnih prioriteta Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, kazao je također glasnogovornik.

Po njegovim daljnjim navodima, EU poziva lidere u BiH, a posebno rukovodstvo Republike Srpske, da zaustave dalju eskalaciju i umjesto toga osiguraju nastavak ozbiljnog dijaloga o svim neriješenim pitanjima unutar institucija na državnom nivou.

"Ako se taj zakon usvoji, on će snažno utjecati na prava građana Republike Srpske, produbiti pravnu nesigurnost i nestabilnost u pravosudnom sustavu zemlje te ozbiljno potkopati europsku perspektivu Bosne i Hercegovine", dodaje se u priopćenju.

Nacrt zakona koji je u četvrtak dobio podršku u parlamentu sada bi trebao ići u javnu raspravu, a nakon toga u obliku prijedloga zakona ponovo biti razmatran u entitetskom parlamentu.