BiH
37

Crveni križ FBiH: Niz aktivnosti povodom Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine tradicionalno obilježava Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi te će ove godine provesti nekoliko aktivnosti pod sloganom "Krv spaja sve nas".

Na Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi - 14. juni bit će predstavljen Vodič za dobrovoljno davalaštvo krvi, a Crveni križ općine Stari grad Sarajevo u saradnji s Crvenim križem Kantona Sarajevo i Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH na platou ispred Katedrale će od 12.00 do 14.00 sati postaviti info štand.

Volonteri Crvenog križa vršit će podjelu promotivnog materijala za građane Sarajeva i na taj način omogućiti onima koji to žele da daruju krv.

Crveni križ Općine Vogošća u saradnji sa Transfuziologijom FBiH organizirat će akciju dobrovoljnog darivanja krvi u Domu Crvenog križa KS u Vogošći od 10.00 do 14.00 sati.

Crveni križ FBiH svim dobrovoljnim davaocima krvi u BiH upućuje iskrene čestitke i zahvalnost za istinsku humanost koju svakodnevno pokazuju darivanjem krvi kojom spašavaju ogroman broj bolesnih i povrijeđenih građana BiH.

Obilježavanje Svjetskog dana DDK ima za cilj podsticanje stanovništva da se odvaže na čin dobrovoljnog i redovnog darivanja krvi, da utiče na podizanje nivoa svijesti o potrebi za davanjem krvi, zatim, promoviše zdrav način života, unapređuje zdravstvena kultura i prosvijećenost te utiče na podizanje nivoa građanske solidarnosti i društvene odgovornosti, poručili su iz Crvenog križa FBiH.