Nakon 30 darivanja
378

Mostar uvodi besplatne parking karte za dobrovoljne davaoce krvi

G. Š.
Mostar uvodi besplatne parking karte za sve dobrovoljne davaoce krvi koji su najmanje 30 puta darovali tekućinu koja život znači, a od toga barem jednom u protekloj godini u cilju da se motiviraju građani na humane geste.

Tim povodom su u prostorijama javnog preduzeća Mostar Parking sastanak održali vršitelj dužnosti direktora tog preduzeća Ivan Barbarić, šefica Transfuzijskog centra SKB Mostar Jadranka Knežević i šefica Službe za transfuziologiju bolnice Dr. Safet Mujić, Zerina Zagorčić.

Sastanak u JP Mostar Parking
Sastanak u JP Mostar Parking

Na sastanku se govorilo o mogućnosti besplatne komercijalne parking karte za građane grada Mostara koji su krv darovali više od 30 puta i najmanje jednom u prethodnoj godini, ali i općenitoj važnosti darivanja kapljica koje život znače.

Ono što je zanimljivo istaknuti jest činjenica da se u svijetu prikupe 92 milijuna doza krvi na godinu, a jednom dozom krvi mogu se spasiti tri života.

Povrede i bolesti ugrožavaju ljudski život. Krv je nezamjenjivi lijek koji može zatrebati bilo ko od nas u bilo kojoj situaciji, a jedini izvor krvi je čovjek odnosno dobrovoljni davatelj krvi.

Stoga je Barbarić dogovorio uskoro dobrovoljno darivanje krvi i djelatnika JP Mostar Parking.

Šefica Transfuzijskog centra SKB Mostar Jadranka Knežević je istaknula kako je obaveza svakog čovjeka koji može darivati krv, a to su zdravi ljudi od 18 do 65 godine, da to i učini, kako bi se pomoglo bolesnicima.

"Posebno me veseli inicijativa direktora Barbarića da besplatnim parking kartama potaknemo ljude na darivanje krvi. Ovo bi trebao biti uzor svima ostalima na iste ideje, jer obično mi kucamo na vrata drugih, a ovdje je JP Mostar Parking pokucao na naša vrata samoinicijativno, što je zaista veoma pohvalno" kazala je Knežević.

Barbarić je naglasio kako mu je drago da JP Mostar Parking može biti mali kotačić u poticaju građana Mostara da daruju krv prvenstveno radi zdravlja i pomoći drugima, te da besplatna komercijalna karta može biti dodatni motiv za darivanje krvi koje znači život.

Šefica Službe za transfuziologiju bolnice Dr. Safet Mujić, Zerina Zagorčić je naglasila da je biti darivatelj privilegija, ali i odgovornost prema bolesniku, te da svaka doza krvi spašava život i svaka inicijativa da se motiviraju darovatelji je velika.

Muškarci mogu na klasični način dati krv četiri puta godišnje s razmakom između davanja od tri mjeseca, a žene tri puta godišnje s razmakom između davanja od četiri mjeseca.