Ljut zbog izjave Radmana
85

Crnadak: S komšijama treba graditi odnose, ali se stav Hrvatske o fašističkom pozdravu mora osuditi

S. Š.
Igor Crnadak, poslanik PDP-a u NSRS (Foto: E. M./Klix.ba)
Igor Crnadak, poslanik PDP-a u NSRS (Foto: E. M./Klix.ba)
Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS Igor Crnadak prokomentarisao je izjavu Gordana Grlića Radmana o tome da ustaški pozdrav "za dom spremni" nije i jeste zabranjen.
Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman jučer je ustaški pozdrav "za dom spremni" okarakterisao da istovremeno i nije i jeste zabranjen, dok je Crnadak potcrtao da se radi o fašističkom pozdravu.

Njime je (pozdravom), kako je to ocijenio Crnadak, nanijeto zla srpskom narodu pa se pita kako to da izostaje reakcije Željke Cvijanović, kao članice Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

"Nakon što je Grlić Radman izjavio da u nekim slučajevima ustaški pozdrav 'za dom spremni' nije zabranjen te da je to reakcija u oduševljenju nogometaša, po običaju izostaje reakcija najviših predstavnika RS-a. Postavlja se pitanje da li Željka Cvijanović i Zoran Tegeltija ne reagirajući odobravaju ovakvu izjavu", pita se Crnadak.

Crnadak je istakao da fašistički pozdrav ni u kom slučaju ne može biti prihvatljiv.

"RS treba da gradi dobre odnose, posebno sa komšijama, ali se mora reagovati kada se zvaničnim stavovima daje podrška NDH, ustašama i pozdravu koji je međunarodno poznat kao fašistički. Pod parolom 'za dom spreman' je samo zla nanešeno srpskom narodu da se mora reagovati da bi se sačuvalo naše dostojanstvo i poštovanje svih žrtava koje su stradale pod zastavom NDH. Kao poslanik u NSRS, osuđujem ovaj stav zvanične Hrvatske i očekujem da to učine i najviši predstavnici RS, posebno oni koji nas predstavljaju na nivou BiH u čijoj nadležnosti je vanjska politika", poručio je Crnadak.