Poslao Tihiću i Dodiku
0

Čovićev dokument "Osnove Ustava BiH"

FENA
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović sastavio je dokument "Osnove Ustava BiH" te ga prije dva dana dostavio predsjedniku SDA Sulejmanu Tihiću i predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku, a o tom dokumentu razgovarat će sutra na sastanku u Mostaru.

Po riječima glasnogovornika HDZ-a BiH Miše Relote, prema tom dokumentu BiH je federalna država s četiri teritorijalne jedinice što je u skladu s dogovorom iz Banje Luke te su definirane nadležnosti države i teritorijalnih jedinica kao i mjere za uspostavu funkcionalnije vlasti u BiH.

Temeljne odredbu su da je BiH višenacionalna država bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda i svih njezinih građana, a Hrvati, Bošnjaci i Srbi su suvereni narodi BiH koji ostvaruju svoja suverena prava da uređuju BiH kao decentraliziranu, demokratsku, pravnu i socijalnu državu sastavljenu od federalnih jedinica s jednakim pravima i odgovornostima, istaknuo je, između ostalog, Relota.

Drugi dio podržava ljudska prava i temeljne slobode, treće dio su nadležnosti institucija BiH i federalnih jedinica, četvrti dio je ustroj vlasti na razini BiH, zakonodavna, izvršna i sudbena vlast, Ustavni sud BiH, Centralna banka, međunarodni odnosi i posljednje je promjena Ustava BiH.

"Nadležnost države bili bi obrana i sigurnost, izborno zakonodavstvo, vanjska politika, vanjska trgovina, carinska, monetarna i makroekonomska politika, financiranje institucija BiH i međunarodnih obveza, uspostava i funkcioniranje Vrhovnog suda BiH, donošenje politike o useljenicima i izbjeglicama, donošenje propisa iz oblasti kaznenog i civilnog zakonodavstva, provedba međunarodnih propisa, uspostava međunarodnog prometa i kontrola zračnog prometa", kazao je Relota u izjavi za Fenu.

Sukladno Čovićevom dokumentu, BiH bi imala predsjednika s dva zamjenika iz različitih konstitutivnih naroda, a umjesto Vijeća ministara postojala bi vlada BiH na čelu s premijerom.

Glasnogovornik HDZ-a BiH potvrdio je kako se na sastanku trojice lidera neće razgovarati o srednjoj razini vlasti, nego isključivo o nadležnosti države i teritorijalnih cjelina.