Predmet Bičakčić i Branković
0

Čović i Salkić bit će svjedoci odbrane

FENA
Dragan Čović
Dragan Čović
Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim predsjedava Dalida Burzić, saopćilo je na današnjem nastavku glavnog pretresa da je prihvatilo dokazne prijedloge odbrane u procesu koji se pred ovim sudom vodi protiv dvojice bivših federalnih premijera, Edhema Bičakčića i Nedžada Brankovića, optuženim za zloupotrebu položaja ili ovlasti 2000. u vezi s kupovinom stana Brankoviću, tada direktoru "Energoinvesta".

Tako će se u nastavku glavnog pretresa 3. marta kao svjedoci odbrane prvooptuženog Bičakčića na sudu pojaviti Dragan Čović, u to vrijeme zamjenik federalnog premijera i ministar finansija, i tadašnji federalni ministar energetike i rudarstva Mirsad Salkić.

Osim toga, na nekom od narednih zasjedanja kao svjedok odbrane pojavit će se i optuženi Bičakčić te vještak finansijske struke i vještak grafolog.

I drugooptuženi Branković će se pojaviti i kao svjedok odbrane, a Brankovićeva odbrana je također zatražila uvid u izvod iz sudskog registra, uvid u odluku Ministarstva stambenih poslova Kantona Sarajevo, ugovor o korištenju stana te očitovanje vještaka finansijske struke Envera Beganovića.

Prema navodima optužnice, koju zastupa tužilac Oleg Čavka, kupovinom stana Brankoviću u elitnom sarajevskom naselju Ciglane budžet Federacije BiH oštećen je za 114.000, a "Energoinvest" za 150.000 KM.