Sastanak u Berlinu
0

Čović i Krišto s Merkel razgovarali o novoj vladi u BiH

Sarajevo-x.com
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović te dopredsjednica HDZ BiH i predsjednica FBiH Borjana Krišto razgovarali su u ponedjeljak, 6. decembra, u Berlinu s kancelarkom Savezne Republike Njemačke Angelom Merkel, te savjetnikom saveznog kancelara za vanjsku politiku i sigurnost Christophom Heusgenom.

Na sastanku je bilo riječi o aktuelnim političkim pitanjima i situaciji u Bosni i Hercegovini. Tokom razgovora zaključeno je kako je neophodno da BiH funkcionira učinkovitije kao država i da brže ispunjava uvjete za punopravno članstvo u Evropskoj uniji i NATO.

Poseban interes iskazan je za brzu implementaciju izbornih rezultata uz ocjenu kako BiH treba što prije osigurati stabilnu parlamentarnu većinu i dobiti novu vladu koja će ubrzano raditi na rješavanju najvažnijih pitanja.

Potvrđena je i spremnost Savezne Republike Njemačke da u okviru zajedničke politike EU pomogne BiH na evropskom putu, a njemačka kancelarka Angela Merkel je istaknula snažnu podršku BiH na njenom putu ka euroatlantskim integracijama, saopćeno je iz HDZBiH.