Zdrav život
14

Članovi Udruženja Generacija kuhali i vježbali s djecom iz sarajevskog vrtića "Pčelica"

Piše: M. N.
Članovi Centra za promociju i unapređenje zdravlja "Generacija" organizovali su radionicu s djecom koja pohađaju sarajevski vrtić "Pčelica" i njihovim roditeljima radionicu pripremanja zdravih obroka i "play terapiju".

Radionica "Živjeti zdravo" je realizovana u okviru UNDP-jevog Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD) koji finansira Evropska Unija (EU), a sufinansira Općina Stari Grad.

"Radionica je multidisciplinarnog karaktera, a ima za cilj podizanje svijesti o zdravom i pravilnom načinu ishrane kod djece. Kako bi se zaobišao trend 'nezdrave i brze' ishrane i ukazalo na značaj zdravog i kvalitetnog odgoja u prehrani organizovana je radionica sa stručnim osobljem u kojoj su djeca i roditelji učestvovali u pripremanju zdravih obroka", kazao je Mahir Selmanović, predsjednik Udruženja za promociju i unapređenje zdravlja "Generacija".

Djeca su radila i korektivne vježbe iz oblasti fizikalne terapije koje su usmjerene na prevenciju deformiteta, jačanje lokomotornog aparata, vježbe pravilnog disanja, a sve to kroz "play terapiju".

Svi su se zabavili te naučili kako da unaprijede svoje zdravlje kroz pravilnu ishranu i tjelovježbu.

Udruženje Generacija će nastaviti ove aktivnosti i u narednom periodu.