Ahmetović traži istragu
68

Član SNSD-a otkrio da je policija presretala razgovore CIK-a i Inicijative "Moja adresa: Srebrenica"

A. Z.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Inicijativa “Moja adresa: Srebrenica” je zaprepaštena izjavom predsjednika OO SNSD-a Srebrenica Radomira Pavlovića prilikom gostovanja u emisiji RTRS-a (25. januara 2021.) da je MUP RS-a presretao razgovore i snimao sastanke Inicijative “Moja adresa: Srebrenica” i članova Centralne izborne komisije BiH (CIK).

"Presretani su razgovori i snimljeni su sastanci članova Incijative 'Moja adresa: Srebrenica' sa članovima CIK-a i to bi određene službe trebale da rade i da se bave tim poslom, ako želimo da imamo pravnu državu i ako želimo utvrditi sve nepravilnosti", rekao je Pavlović.

Predsjednik izbornog štaba “Moja adresa: Srebrenica” Sadik Ahmetović ističe da su ovim potvrđeni stavovi o diskriminaciji Bošnjaka prilikom vađenja ličnih karata u Srebrenici, te nastavljeni pritisci i progon Bošnjaka  iz Srebrenice.

"Sama činjenica da policija ima zakonsku obavezu da demokratskim nadzorom nadgleda izborni proces kako bi izbori bili fer i demokratski, policija RS-a se stavila na jednu stranu, na stranu srpskog naroda i da je suprotno zakonu presretala razgovore i slušala članove Inicijative i CIK-a BiH, te takvim svojim postupcima narušila demokratski integritet izbora u Srebrenici. Jednonacionalna policija RS-a je samo potvrdila da se ništa nije promijenila od jula 1995. godine kada je počinila genocid nad Bošnjacima u Srebrenici", rekao je Ahmetović. 

Pozivao je Tužilaštvo BiH da odmah pokrene istragu ko je i po čijoj naredbi slušao i snimao članove Inicijative “Moja adresa: Srebrenica”.

"U suprotnom ćemo razmotriti da li MUP RS može nadgledati izborni proces u Srebrenici i u skladu s tim ćemo donositi naše odluke vezane za ponavljanje izbora", ističe na kraju Ahmetović.