Nastavak aktivnosti
52

Civilna zaštita RS-a će ipak sarađivati s Ministarstvom sigurnosti BiH uprkos ranijoj najavi

N. V.
Selmo Cikotić na sastanku sa predstavnicima civilnih zaštita u BiH
Selmo Cikotić na sastanku sa predstavnicima civilnih zaštita u BiH
Republička uprava civilne zaštite RS-a je u martu obavijestila Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine da "zbog nekorektnog i drskog načina miješanja u unutrašnje stvari entitetske civilne zaštite" prekidaju saradnju. Međutim, danas je održan sastanak na kojem je dogovoren nastavak saradnje.
Sredinom marta ove godine Civilna zaštita RS-a je napravila novi udar na državu BiH i njene institucije kada su obavijestili kako na tri mjeseca raskidaju saradnju i komunikaciju sa Ministarstvom sigurnosti BiH. Oni su se osvrtali na nadležnosti entitetske civilne zaštite navodeći da se u prošlosti više puta dešavao problem sa državnim ministarstvom zbog, kako kažu, pokušaja da preuzmu nadležnosti.

Državni ministar sigurnosti Selmo Cikotić održao je pak danas u Sarajevu sastanak sa čelnim ljudima entitetskih civilnih zaštita i Brčko Distrikta. Sastanku je prisustvovao i v.d. direktor Republičke uprave civilne zaštite RS Milan Novitović pored v.d. direktora Federalne uprave civilne zaštite FBiH Enesa Memića i šefa Odjeljenja za javnu sigurnost Brčko distrikta Bogdana Bratića.

"Zaključeno je da će se sve započete aktivnosti nastaviti realizirati, uključujući i vježbu ResponSEE, uz visok stepen saradnje i koordinacije svih struktura zaštite i spašavanja u cilju jačanja kapaciteta i spremnosti za efikasniji odgovor na prirodne i druge nesreće", rečeno je iz resornog ministarstva.

Kako je navedeno, razgovarano je i o trenutnom stanju u oblasti zaštite i spašavanja u BiH te izazovima u radu i saradnji službi civilne zaštite.

Razmijenjeni su stavovi o izazovima i nastavku realizacije zajedničkih vježbi i projekata, posebno terenske vježbe ResponSEE koja se održava krajem aprila i dio je priprema struktura BiH za članstvo BiH u Mehanizmu civilne zaštite Evropske unije.