Preventivne mjere
44

Civilna zaštita KS izdala upozorenje povodom najavljenih udara olujnog vjetra

A. Ku.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Civilna zaštita Kantona Sarajevo (KS) uputila je poziv građanima da poduzmu korake kako bi zaštitili imovinu i sigurnost sugrađana usljed očekivanih udara olujnog vjetra.

Kako je najavljeno iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) očekuju se udari vjetra brzine od 40 do 60 km/h, a na visoravnima i planinama od 60 do 80 km/h od ranih jutarnjih sati u petak. Zbog navedenog je na snazi narandžasti meteoalarm.

Civilna zaštita KS je upozorila sva pravna i fizička lica da preventivno odmah u skladu sa svojim nadležnostima, kao i obavezama, koje su im propisane Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća , preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od jakog i olujnog vjetra.

"Na taj način će stvoriti pretpostavke za efikasniji i brže reagovanja svih subjekata sistema zaštite i spašavanja u sveobuhvatnom odgovoru na potencijalne izazove i prijetnje od jakih udara vjetra te izbjeći velike materijalne šteta, kao i moguće povrede i ljudske žrtve", ističu.

Posebno apeluju na pravna lica koje izvode radove na građevinskim objektima da ne ostavljaju predmete koji bi uslijed jakog vjetra mogli pasti sa krovova objekata, građevinskih skela i sl. i time ugroziti sigurnost prolaznika.

"Također, apelujemo na sugrađane da na svojim balkonima i drugim otvoreni prostorima ne ostavljaju predmete koji bi mogli usljed vjetra ugroziti sigurnost prolaznika, da ne parkiraju svoja vozila u blizini velikih stabala te da izbjegavaju izlete i boravak u prirodi u periodu trajanja narandžastog upozorenja", ističu iz Civilne zaštite KS.

Prema najavama narandžasti meteoalarm je na snazi od 23. februara u 6:00 sati do 24. februara 2024. godine u 10:00 sati.