BiH
26

CIK uputio Tužilaštvu prijavu zbog neregularnosti s glasačkim listićima u dijaspori

Klix.ba/SRNA
Centralna izborna komisija BiH (CIK) proslijedila je Tužilaštvu BiH prijavu sa informacijama kojima raspolaže u vezi sa glasačkim listićima koji su otpremljeni za birače prijavljene da glasaju putem pošte iz inozemstva, potvrdila je portparolka CIK-a Maksida Pirić.

Kako smo ranije pisali, BH Pošte su nakon što je CIK zatražio objašnjenje u vezi s tim da pojedini građani u inozemstvu dobijaju na svoju adresu po stotinjak glasačkih listića, namijenjenih drugim glasačima, dostavile izvještaj u kojem je navedeno da je pošta dostavljena u skladu sa standardima.

Nakon prvih informacija o ovakvoj isporuci glasačkih listića za bh. dijasporu, jučer se pojavio i snimak koji svjedoči da pošiljke sa velikim brojem glasačkog materijala namijenjenog većem broju ljudi i dalje stižu na jednu adresu.

Pirić nije mogla dati više detalja u vezi sa prijavom koja je podnesena Tužilaštvu BiH, koje će očito morati provesti istragu u ovom slučaju.

Pojedine političke stranke i pojedinci već su se oglasili sugerirajući da su u pitanju svjesne malverzacije u izbornom procesu.

Među onima koji su reagirali je i Koalicija Prvi mart, koja napominje da je i ranije ukazivala na ove propuste.