BiH
308

Državljani BiH u dijaspori i dalje dobijaju pakete s ogromnim brojem tuđih glasačkih listića

Piše: E. G.
Nakon fotografija koje su objavili bh. mediji, pojavio se i snimak na kojem se vidi da je na adresu jednog bh. državljanina u dijaspori stigao veći broj glasačkih listića upućenih iz Centralne izborne komisije BiH, a koji su trebali biti poslani većem broju bh. državljana s pravom glasa u SAD-u.

Paket s većim brojem glasačkih listića ovog puta je stigao na adresu Samira Agića u saveznoj državi Georgia, dok je prethodni također sa velikim brojem glasačkih listića stigao na adresu jednog bh. državljanina u St. Louisu.

Prema ranije objavljenim informacijama ovakvi paketi su stizali i drugim državljanima BiH u dijaspori, širom SAD-a i Evrope.

Na snimku se vidi da je Agić dobio glasačke listiće namijenjene bh. državljanima širom SAD-a.

Nakon što je prošle sedmice Centralna izborna komisija zatražila od BH Pošte informaciju o ovom slučaju, iz ove kompanije su saopćili kako ne snose odgovornost za ovaj propust.

" Pošiljke su pojedinačno žigosane poštanskim žigom sa brojem i nazivom pošte. Tom prilikom izvršene su provjere težine pošiljaka kao i broj istih. Nije utvrđeno da nedostaje neka od pošiljaka, niti da je neka od pošiljaka bila teža od 100 grama", naveli su iz BH Pošte prošle sedmice.

Također su dodali da su pošiljke otpremane u odredišne zemlje putem Izmjenične Pošte 71003 Sarajevo na način da su pojedinačne pošiljke vezane u svežnjeve od 30 i više komada (vezanje mašinski plastičnom lastrom) i tako ubacivane u poštanske vreće za odredišne zemlje, što je inače propisan način otpreme pismonosnih pošiljaka.

Međutim, na snimku se vidi kako je veći broj pošiljaka namijenjenih različitim osobama stigao u jednom paketu adresiran na Agića.

Kako smo prošle sedmice objavili, CIK je najavio kako će sa cijelim slučajem biti upoznato i Tužilaštvo BiH.

Pogledajte snimak.