BiH
37

BH Pošta: Ne snosimo odgovornost za probleme sa glasačkim listićima

Klix.ba
Kompanija BH Pošta oglasila se u povodu jučerašnjih napisa da su pojedini građani BiH u inozemstvu na adrese dobijali glasačke listiće namijenjene drugima

Portal Klix.ba je o tome već pisao, a podsjećamo da je predsjednik Centralne izborne komisije (CIK), Stjepan Mikić, kazao da će od BH Pošte tražiti kompletnu informaciju kako su pošiljke CIK-a dostavljene biračima koji su se registrovali za glasanje putem pošte.

Iz ove kompanije danas je stigao odgovor u kojem stoji da su predmetne pošiljke (41.321 pismo do 100 grama težine) preuzete 28.08.2014. godine oko 11:30 sati u skladištu CIK- a u Istočnom Sarajevu i uz pratnju policije dopremljene u objekt Centra pošta Sarajevo, odnosno Poštu 71122 Sarajevo u ulici Put života bb.

"Po izvršenom istovaru pošiljaka, koje su bile pakovane u kutije, iste su pojedinačno žigosane poštanskim žigom sa brojem i nazivom pošte. Tom prilikom izvršene su provjere težine pošiljaka kao i broj istih. Nije utvrđeno da nedostaje neka od pošiljaka, niti da je neka od pošiljaka bila teža od 100 grama.

Nakon žigosanja pošiljke su otpremane u odredišne zemlje putem Izmjenične Pošte 71003 Sarajevo na način da su pojedinačne pošiljke vezane u svežnjeve od 30 i više komada (vezanje mašinski plastičnom lastrom) i tako ubacivane u poštanske vreće za odredišne zemlje, što je inače propisan način otpreme pismonosnih pošiljaka. Napominjemo da smo CIK- u dostavili manipulativne isprave iz kojih je vidljivo kada su otpremljene vreće za odredišne zemlje preko Aerodroma Sarajevo", stoji u saopćenju BH Pošte.

Navodi se da se obične pismonosne pošiljke, u skladu sa propisima i standardima Svjetskog poštanskog saveza (UPU), uručuju pojedinačno na naznačene adrese.

"Javno preduzeće BH Pošta d.o.o. Sarajevo je u postupku slanja navedenih pošiljaka ispoštovalo sve akte Svjetskog poštanskog saveza i, prema tome, ne snosi nikakvu krivicu za probleme koji su se, eventualno, pojavili tokom uručenja pošiljaka primaocima u inostranstvu", zaključuju iz BH Pošte.