BiH
17

CIK će prijaviti Tužilaštvu slučaj dostavljanja glasačkih listića na jednu adresu u dijaspori

Piše: E. G.
Nakon što se pojavila informacija da su pojedini građani, bh. državljani, koji žive u SAD-u, pa i u drugim zemljama, na svoje kućne adrese dobili i po stotinu glasačkih listića od Centralne izborne komisije (CIK BiH), pokrenuta je istraga o ovom slučaju.

CIK je pokrenuo internu istragu te je zatražio i informaciju od BH Pošte kako bi provjerili da li je eventualno došlo do problema prilikom isporučivanja pošiljke biračima koji glasaju putem pošte.

Klix.ba saznaje da će Centralna izborna komisija kompletnu informaciju o slučaju ili prijavu podnijeti Tužilaštvu BiH. O tome šta će Tužilaštvu biti podneseno odlučit će CIK, ali će Tužilaštvo svakako biti upoznato sa slučajem.

BH Pošte su CIK-u dostavile izvještaj o slanju pošiljki na osnovu kojeg se vidi da je sve dostavljeno uredno i u skladu s propisima, a na Tužilaštvu će vjerovatno biti da utvrdi kako je došlo do ovog slučajnog ili namjernog propusta.

Jedan od onih koji je na svoju adresu dobio veći broj glasačkih listića namijenjenih bh. državljanima širom SAD-a je i državljanin BiH iz St. Lousia, nakon čega je javnost i saznala za ovaj slučaj.

Pojedini kandidati na izborima, ali i neke organizacije, su upozorili da je ovakav čin dio malverzacija u izbornom procesu za Opće izbore.