Odbornici skupština Jajce i Travnik
0

CIK: Barišić i Hadžić kažnjeni sa 10.000 KM zbog sukoba interesa

SRNA
Centralna izborna komisija (CIK) BiH izrekla je sankcije Bošku Barišiću i Faruku Hadžiću, odbornicima u skupštinama Jajca i Travnika, zbog kršenja Zakona o sukobu interesa.

CIK BiH je donijela zaključke o pokretanju postupka za još pet lica zbog osnovane sumnje u kršenje Zakona o sukobu interesa.

Utvrđeno je da je Boško Barišić od 1. decembra 2008. godine do danas istovremeno obavljao funkciju odbornika u Skupštini opštine Jajce i funkciju osnivača i člana Skupštine privatnog preduzeća "Komotin" Jajce, koje je od 2008. do 2011. godine sklapalo ugovore vrijednosti veće od 5.000 KM godišnje sa organima koji se finansiraju iz budžeta bilo kojeg nivoa vlasti, saopšteno je iz CIK-a BiH.

Zbog povrede Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u Federaciji BiH, Barašiću je izrečena sankcija da se ne može kandidovati za bilo koju funkciju izabranog funkcionera, nosioca izvršne funkcije ili savjetnika u periodu od četiri godine nakon počinjenog prekršaja, odnosno od 31. decembra 2011. godine.

Barašiću je izrečena i novčana kazna od 8.000 KM.

Utvrđeno je da je Faruk Hadžić od 19. decembra 2008. godine do danas obavljao funkciju odbornika u Skupštini Travnika, dok je njegov otac, istovremeno obavljao funkciju člana Skupštine privatnog preduzeća PGUD "Fara" Travnik, koje je 2009. i 2010. godine sklapalo ugovore vrijednosti veće od 5.000 KM godišnje sa organima koji se finansiraju iz budžeta bilo kojeg nivoa vlast.

Zbog povrede Zakona o sukobu interesa Hadžiću je izrečena sankcija da se ne može kandidovati za bilo koju funkciju izabranog funcionera, nosioca izvršne funkcije ili savjetnika u periodu od četiri godine nakon počinjenog prekršaja, odnosno od 31. decembra 2010. godine

Hadžiću je izrečena i novčana kazna od 2.000 KM.