BiH
11

CCI: Rad institucija vlasti u ZHK je netipičan, ali i nezadovoljavajući

Piše: D. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Centri Civilnih Inicijativa su na danas održanoj konferenciji za medije za Zapadnohercegovački kanton u Širokom Brijegu predstavili rezultate rada Vlade i Skupštine ZHK za prvih godinu dana postizbornog perioda.

Iz CCI-a poručuju kako je rad institucija vlasti ovog kantona bio relativno različit od drugih kantona.

Naime, u formiranju vlasti i vršenju preuzetih obveza nisu imali međustranačkih problema, kojima domaći političari pravdaju svoja kašnjenja i loše rezultate. Unatoč tome, rezultati rada ovih dviju institucija nisu zadovoljavajući, budući da je Skupština imala intenzitet rada koji je bio među najnižim u državi za prvih godinu dana rada.

"S Posavskim kantonom i Kantonom 10, ZHK spada među kantone koji su u 2015. godini imali manje od 10 sjednica (sedam redovnih i jednu vanrednu). U pet mjeseci – aprilu, junu, augustu, septembru i novembru – Skupština ZHK nije održala nijednu sjednicu. Istovremeno, skupštine čak pet kantona u FBiH su imale dva do dva i po puta veći intenzitet rada, odnosno broj održanih zasjedanja", poručuje koordinatorica za odnose s javnošću Ana Lučić.

Svoje najbolje rezultate Skupština je ostvarila na samom početku godine, a ovakav pristup radu je rezultirao najlošijim rezultatom u posljednjih pet godina. Vodeći se rezultatima analiza napravljenih u CCI-u, realizacija planiranih obveza Skupštine ZHK je izuzetno loša. Situacija sa zakonima je slična – pet usvojenih zakona od 25 planiranih, što je uvjerljivo najlošiji rezultat u posljednje četiri godine. Na kraju, Skupština ovog kantona je kompletnu prvu godinu provela radeći bez potpredsjednika iz reda srpskog naroda.

Koordinacija rada Vlade i Skupštine, bez obzira na stranačku monolitnost Vlade i komotnu većinu unutar Skupštine, daleko je od idealnog. U CCI-u smatraju kako su rezultati rada Vlade ZHK tokom većeg dijela prethodne godine bili skromni. No, članica monitoring tima CCI-a Vesna Milas dodaje:

"Sa 14 realiziranih zakona, u 2015. godini (12 u prijedlogu i 2 u nacrtu), Vlada ZHK ja na 4. mjestu. Ispred nje su vlade BPK i TK sa po 25 utvrđenih zakona te Vlada KS sa 34, što je ovaj kanton izdvojilo od dna ljestvice“.

Ponovo se javlja problem kasnog usvajanja Programa rada, kako kod Vlade tako i Skupštine, budući da se isti usvaja sa enormnim kašnjenjima. Centri Civilnih Inicijativa ukazuju na potrebu povećanja nivoa transparentnosti u radu Vlade, jer se u posljednje vrijeme ne najavljuju sjednice na službenim stranicama.

Upućen je i set inicijativa koje bi organima vlasti u ovom kantonu mogle unaprijediti rad u ovoj godini i idućim kvartalima, među kojima se ističe inicijativa za intenziviranje rada Vlade i Skupštine ZHK i njihovu usredotočenost na ključne probleme građana Kantona te na donošenje značajnih mjera kojima se stvaraju preduvjeti za poboljšanje kvalitete života.