BiH
0

Čavić: RS je u ozbiljnim ekonomskim problemima

FENA
Dragan Čavić (Foto: G. Kec/Arhiv/Klix.ba)
Dragan Čavić (Foto: G. Kec/Arhiv/Klix.ba)
Republika Srpska se nalazi u ozbiljnim ekonomskim problemima, njena likvidnost je ugrožena, a ne izvršavaju se ni obaveze iz budžeta među kojima i podsticaji u poljoprivredi i druge stimulativne mjere, ocijenio je danas predsjednik i poslanik Demokratske partije Dragan Čavić.

"Uzimanje kredita od Međunarodnog monetarnog fonda i pristajanje na određene uvjete koje traži ta finansijska institucija je logična posljedica jedne neracionalne i promašene ekonomske politike aktulene vlasti u RS-u u posljednjih sedam godina", ističe Čavić.

Vlada u RS-a je, kaže, potrošila najmanje dva paralelna budžeta u tom periodu i istovremeno postigla enorman nivo zaduženja, a da bi mogla uzimati nove kredite izmijenila je i Zakon o dugu, zaduženjima i garancijama koji je "katastrofalan".

"Taj zakon omogućava da se aktulena vlast RS-a u kratkom periodu zaduži za novih milijardu i 500 miliona KM", rekao je Čavić novinarima u Banjoj Luci.

Ističući da još nije dobio materijal za posebnu sjednicu Skupštine o rebelansu budžetskog okvira, pa ne zna detalje, ali je uvjeren da će se rebalansom "pokriti" i neka trošenja koja su već ostvarena.

"To mogu i da potpišem, jer za vlast budžet RS-a nije ni vodič, nego formalna obaveza", tvrdi Čavić optužujući aktulenu vladajuću većinu da krši Zakon o budžetskom sistemu i Zakon o izvršenju budžeta.

Budžet RS-a rebalansom treba da bude smanjen za 15 miliona KM, dok je mnogo interesatnije, kaže Čavić, šta je to na šta se Vlada RS-a obavezala u pismu namjera MMF-u, za cijelo vrijeme trajanja novog stand-by aranžmana, odnosno u naredne dvije godine.

Najavio da će insistirati da se to pismo namjera javno objavi, jer ga premijer RS-a nije potpisao u svoje, već uime svih poreznih obveznika.

Poslanik DP-a je još dodao i da je skandalozno da će za taj rebalans budžeta "glasati vladajuća većina, vjerovatno, i bez rasprave".

U rebalansu budžeta za ovu godinu štedit će na vraćanju dugova građanima po osnovu povrata poreza iz prethodnih godina, iako taj i još neki detalji nisu saopćeni javnosti.

Iz pripremljenog dokumenta rebalansa je jasno da će se uštediti oko milion maraka na izgradnji objekata za djecu, dok je Vlada RS-a povećala pojedine stavke, pa će čak javnim medijima ide 1,5 miliona više nego što je predviđeno za ovu godinu.

Za rad kancelarije RS-a u Mostaru u ovoj godini ide 50.000 KM, što je za deset hiljada više nego što će vlast dati za sanacije elementarnih nepogoda u RS-u.

Uštede neće biti na troškovima reprezentacije, koji su rebalansom budžeta povećani za 100.000 maraka, a nisu smanjenjen ni naknade, već uvećane za 80.000 KM.

I za Kabinet predsjednika RS-a povećana je stavka za medalje za čak 108 posto.