Održana sjednica odbora
131

Čavalić: Očekujemo od nove Vlade FBiH da riješi problem Agencije za privatizaciju

V. K.
Admir Čavalić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Admir Čavalić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Admir Čavalić (SBiH) održao je konferenciju za medije na kojoj se osvrnuo na rezultate današnjeg sastanka.
Na početku konferencije za medije Čavalić se osvrnuo na glavnu tačku sjednice koja se tiče Federalne agencije za privatizaciju.

"Dogovorili smo se da ćemo naredne sedmice organizovati tematsku sjednicu u vezi rješavanja problema Federalne agencije za privatizaciju. Znamo da radnici ne primaju platu više od godinu i da je to nefunkcionalna institucija i smatramo da ju je potrebno što prije deblokirati. Očekujemo od nove vlade da će brzo pristupiti rješavanju ovog problema", rekao je Čavalić.

Čavalić se osvrnuo i na problem koji ova Agencija ima sa Feroelektrom, što je ujedno i razlog blokade.

"Usvojen je zaključak koji kompaniji 'SA Dagitim' nalaže da do 9. maja dostave prijedlog sporazuma implementacije presude Vrhovnog suda FBiH. Očekujemo od predstavnika Stanić grupe da nam dostavi sporazum koji bi se na sjednici predložio parlamentu. On bi vrijedio između Federalne agencije za privatizaciju i predstavnika Stanić grupacije gdje bi se pokušao obročno isplatiti dug", pojasnio je.

Jedan dio sjednice posvećen je i firmama koje se bave organizacijom igara na sreću.

"Jasno je da se ostvaruju izuzetni prihodi, da postoje manjkavosti o Zakonu o igrama na sreću. Predložit ćemo izmjene zakona na način da se unaprijedi inspekcijski nadzor te da se stavi u funkciju javnih prihoda te da nema diskriminacije, preferencije ove oblasti u odnosu na druge", ističe Čavalić.

Tokom konferencije za medije, Čavalić je iznio i podatke o broju zaposlenih u kompanijama koje se bave igrama na sreću.

"Uplaćeno je preko 104 miliona KM javnih prihoda. Najveći broj zaposlenih je na području Kantona Sarajevo i Srednjobosanskog kantona kada govorimo o igrama na sreću. Interesantno je, kada je riječ o tombolama, samo su ostala dva organizatora tombola. Oba se nalaze u Bugojnu i formirani su kao sportska društva odnosno nevladine organizacije", zaključio je Čavalić.