Pokušaj zataškavanja
381

Čanak: Srbija osporava rezoluciju o Srebrenici jer su učesnici genocida još uvijek tu među nama

S. Š.
Nenad Čanak (Foto: Facebook)
Nenad Čanak (Foto: Facebook)
Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak jutros je bio gost jutarnjeg programa BHRT-a gdje je govorio o utjecaju Rusije na Balkan, odnosima Vučić - Dodik i Rezoluciji o Srebrenici.

Čanak je mišljenja da Srbija osporava rezoluciju o Srebrenici najviše iz razloga što mnogi koji su bili uključeni u genocid u Srebrenici i koji su dio udruženog zločinačkog poduhvata, su živi. Otpor je njihov način zataškavanja onog što je bilo.

"Skupština Srbija je kada sam ja bio poslanik usvojila jednu deklaraciju kojom se osuđuje zločin u Srebrenici, onako kako piše u presudi suda, a u presudi piše da je bio genocid. Tada je bilo jasno da je to to, da tu nema neke velike dileme šta se dogodilo u Srebrenici", mišljenja je Čanaka te odgovara zašto se toliko osporava rezolucija o Srebrenici.

"Zato što je najveći broj ljudi koji je učestvovao u tome tu, oni su tu, jednostavno, to je pokušaj zataškavanja svega na način koji je poznat. Onako kako je bilo i u Njemačkoj poslije Drugog svjetskog rata", kaže on.

Na pitanje da li usvajanje rezolucije o Srebrenici može izazvati otcjepljenje RS-a, onako kako je to Željka Cvijanović opisala, Čanak odgovara:

"Može ako ruska agentura bude pokrenula oružane sukobe u BiH da skloni pažnju od Ukrajine, kao što su natjerali Hamas da uđu u Izrael".

O odnosima Rusija - Bosna i Hercegovina, Čanak kaže da je Milorad Dodik čovjek kojem Vladimir Putin najviše vjeruje.

"Dodik non-stop ide u rusiju i prima naređenja, on je najpovjerljiviji čovjek na Balkanu, Putin Vučiću ne vjeruje, a Dodiku potpuno vjeruje jer je njegov alat kao i Kusturica", smatra Čanak.

O odnosu Vučića i Dodika, Čanak smatra da se umnogome zasniva na tome kako će diktirati Rusija.

"Vučić se boji aktivacije ruske agenture u Srbiji koja će mu doći glave u političkom smislu, a u fizičkom smislu isto vrlo vjerovatno, jer je to ruski način, silaskom s funkcije idete u grob. Vrlo je malo penzionera", zaključuje Čanak.