BiH
0

Butmir: Održana komemoracija za četvoricu poginulih vojnika EUFOR-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U EUFOR-ovom kampu Butmir kod Sarajeva večeras je održana komemoracija za četiri pripadnika EUFOR-a koja su poginula u padu helikoptera 19. juna na brdu Jasen sjeverno od Travnika.

U prisustvu visokih domaćih i međunarodnih zvaničnika, te predstavnika diplomatskog kora odata je posljednja počast dvojici španski i dvojici njemačkih vojnika stradalih u ovoj nesreći.

Komandant EUFOR-a general-major Ignacio Martin Villalain kazao je kako svi vojnici koji služe u BiH u sastavu EUFOR-a rade to kako bi doprinijeli izgradnji bolje budućnosti za sve ljude BiH.

Kako je istaknuo, to je jako važan zadatak, te svi koji ovdje službuju trebaju biti ponosni na svoj doprinos budućnosti zemlje.

-Nažalost neki vojnici plaćaju veću cijenu nego drugi. To je bio slučaj i sa četvoricom naših kolega koji su u četvrtak položili svoje živote radeći na promoviranju mira u BiH, kazao je Villalain, uz uvjerenje da oni svoje živote nisu dali uzalud i da su zauvijek zadužili ljude ove zemlje.

On je također naveo kako će predanost i profesionalizam ove četvorice vojnika služiti kao primjer svima u nastavku rada u sastavu EUFOR-a.

Na komemoraciji se obratio i načelnik Glavnog štaba EUFOR-a brigadnji general Robert Levenštajn (Lowenstein), koji se zahvalio predstavnicima domaćih vlasti i međunarodne zajednice na prisustvu ceremoniji, što pokazuje njihovu brigu i suosjećanje sa vojnicima.

On je govorio o profesionalnu i predanosti poginulih vojnika, te njihovom iskustvu u obavljanju svog posla.

-Sada su nas napustili i mi se više ne osjećamo kompletnim bez njih, kazao je on.

Pročitana je i poruka specijalnog predstavnika EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Haviera Solane u kojoj on izražava saučešće povodom pogibije vojnika EUFOR-a i navodi da EUFOR nastavlja pružati dopinos stabilnosti i sigurnosti u BiH i regionu.

Komemoracija je održana u prisustvu ambasadora Španije i Njemačke u BiH Josea Maria Catrovijeo y Bolibari i Michaela Schmunka, dok su njemački i španski vojni kapelani održali zajedničku vjersku službu za poginule vojnike.

Također, komemoraciji su prisustvovali između ostalih predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian, zamjenica ministra odbrane BiH Marina Pendeš, načelnik Zajedničkog staba Oružanih snaga BiH Sifet Podžić.

Komemorativna ceremonija okončana je spuštanjem zastava, intoniranje španske, njemačke i himne EU, te ispaljivanjem počasnih plotuna i simboličnim preletom helikoptera.

Tijela dvojice španskih vojnika jučer su prebačena iz Sarajeva u Madrid, a očekuje se da početkom naredne sedmice i tijela dvojice njemačkih vojnika EUFOR-a budu prebačena u Njemačku.