BiH
3

Britanka pakistanskog porijekla lobira za BiH

Anadolija
Yasmin Qureshi
Yasmin Qureshi
Britanka pakistanskog porijekla i zastupnica u britanskom parlamentu, Yasmin Qureshi, lobira za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji i NATO-u, dok se već dugi niz godina političari u BiH pate da ovu zemlju uvedu u euroatlantske organizacije, prenosi britanski list The Bolton News.

Tokom rasprave u parlamentu Velike Britanije, Qureshi je postavila pitanje o članstvu Bosne i Hercegovine u EU.

U pisanom upitu ministru za Evropu i NATO Davidu Lidingtonu, Qureshi se zanimala šta Velika Britanija poduzima kako bi Bosna i Hercegovina postala kandidat za članstvo u EU i NATO-u.

Ministar Lidington je odgovorio da Velika Britanija snažno podržava BiH.

“Britanska vlada snažno podržava ambicije i planove BiH za članstvo u EU i NATO”, odgovorio je Lidington. Napomenuo je da britanska vlada traži od bh. lidera da što prije ispune obaveze kako bi zemlja postala dio Evropske unije.

“Nastavljamo da šaljemo jasne i snažne poruke liderima u BiH da trebaju ispuniti uslove kako bi njihova zemlja napredovala prema članstvu u EU i NATO-u. Sada je na bh. liderima da demonstriraju svoju posvećenost tim ciljevima”, rekao je Lidington.

Qureshi je Britanka pakistanskog porijekla i političarka Laburističke partije koja se bavi i advokaturom u oblasti kriminalnog prava.

U maju 2010. godine na generalnim izborima izabrana je za članicu britanskog parlamenta iz Boltona.