BiH
1

Delalić: Lista novih kandidata jedini način da izaberemo gradonačelnika Sarajeva

FENA
Sabahudin Delalić (Foto: Klix.ba)
Sabahudin Delalić (Foto: Klix.ba)
Nadamo se da ćemo do sutrašnjeg Kolegija Gradskog vijeća imati listu novih kandidata za gradonačelnika Sarajeva i mislim da je to jedini način da izabaremo gradonačelnika, kazao je Agenciji Fena predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Sabahudin Delalić.

"Ukoliko budu opet ponuđeni isti kandidati mislim da ćemo se vrtjeti ukrug i da nećemo doći do cilja i do gradonačelnika", kazao je Delalić.

Naglasio je da je jučerašnja sjednica Gradskog vijeća prekinuta zato što predloženi kandidati nisu dobili natpolovičnu većinu.

"S Kolegija smo poslali poruku da se partije usaglase i dogovore i da to pokušamo sutra završiti. Odluka o privremenom finansiranju Grada Sarajeva je na snazi do 31. marta, a moramo se pripremiti i za svečanu sjednicu koja je 6. aprila i dodjele šestoaprilskih nagrada, tako da bismo sutra trebali završiti izbor gradonačelnika. Jer ukoliko budemo svaki drugi dan morali prolongirati sjednicu mislim da nećemo moći imati prvu radnu sjednicu, ni budžet i šestoaprilske nagrade", upozorio je Delalić.

Kazao je da "gradonačelnika trebaju birati građani neposredno na izborima, da se ovakva situacija ne bi desila nijednom drugom vijeću".

Na kraju razgovora za Fenu Delalić je rekao da je žalosno da Sarajevo još nema gradonačelnika.

"Uvijek sam bio optimist pa i sada. Nadam se da ćemo imati gradonačelnika do 6. aprila. Bitno je samo da dobijemo listu novih kandidata, da političke partije predlože nova imena i mislim da ćemo se sigurno složiti o nekom imenu i da će neko od tih sigurno imati natpolovičnu većinu", kazao je Delalić.

Nastavak konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva zakazan je za sutra u 17 sati, a Kolegij će biti održan također sutra u 13 sati.