BiH
0

Brčko: Bošnjaci napustili sjednicu skupštine Brčko distrikta

FENA
Nakon što su bošnjački zastupnici napustili današnju 40. redovnu sjednicu Skupštine Brčko distrikta, ona je odmah i prekinuta uz obrazloženje da je rad bez zastupnika jednog naroda neprihvatljiv.

Bošnjački zastupnici napustili su sjednicu odmah nakon objavljivanja rasprave o Zakonu Brčko distrikta o trezoru i nakon što je Šemso Saković, zastupnik SBiH-a, rekao da bošnjački zastupnici neće sudjelovati u daljoj raspravi.

Ovakvu odluku obrazložio je time što nije udovoljeno predstavnicima bošnjačkih zastupničkih klubova da danas u 13 sati obave razgovor sa supervizorom za Brčko Rafiem Gregorianom.

Saković je kazao da je zahtjev upućen supervizoru Gregorianu u ime SBiH-a, SDA, SDP-a i jednog nezavisnog zastupnika, ali da im nije udovoljeno, pa stoga nisu u stanju nastaviti današnje skupštinsko zasijedanje.

Pitanja o kojima su zastupnici bošnjačke nacionalnisti željeli razgovarati sa supervizorom nisu navedena, ali je istaknuto da je riječ o nekim principijelnim pitanjima reforme javne uprave u Brčko distrikta.

Neslužbeno se doznaje da se primjedbe odnose na neke odluke OHR-a oko formiranja nove Uprave za financije i trezor Brčko distrikta i kadrovskih rješenja.

Prije prekida sjednice zastupnici su usvojili Odluku o privremenom financiranju javnih institucija Brčko distrikta jer je očito da proračun za 2007. godinu neće biti donesen u zakonskom roku.