BiH
0

Branković sa članovima savjeta za ekonomsku politiku Vlade FBiH

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković razgovarao je danas u Sarajevu sa članovima Savjeta za ekonomsku politiku Vlade FBiH, profesorima Mirkom Puljićem i Veljkom Trivunom te predstavnikom bankarskog sektora Dinom Osmanbegovićem, o mjerama Vlade za prevazilaženje posljedica globalne ekonomske krize.

Premijer Branković kazao je da je, od 48 mjera koje je Vlada FBiH sa Sindikatom i poslodavcima navela u Programu mjera za ublažavanje posljedica globalne ekonomske krize, njih 19 već u operacionalizaciji.

To je, ocijenio je premijer, osnovica koju treba realizirati i svakodnevno nadograđivati. Posebno je od navedenih mjera istakao važnost donošenja seta zakona o državnim službenicima i namještenicima, te zakona o plaćama u javnoj upravi.

Osvrćući se na ekonomske prilike, premijer je kazao kako Federacija BiH svoju šansu vidi u pokretanju velikih infrastrukturnih projekata, te u jačanju podrške poljoprivredi.

Članovi Savjeta smatraju da bi u tom smislu trebalo razmotriti mogućnost uzimanja kredita kod komercijalnih banaka, budući da, kako su istakli, Federacija BiH nije prezadužena.

Ta sredstva bi, prema njihovom mišljenju, trebalo usmjeriti za supstituciju uvoza i podršku domaćoj proizvodnji. Također, predloženo je da se analizira ideja o usmjeravaju viška sredstava Centralne banke BiH u funkciju privrednih kretanja i potreba zemlje, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.